Управляващата унгарска партия ФИДЕС предложи парламентът на страната да гласува на 26 февруари ратификацията на членството на Швеция в НАТО, като партията ще я подкрепи, съобщи днес на профила си във "Фейсбук" председателят на парламентарната група на ФИДЕС Мате Кочиш, цитиран от Ройтерс.

Шведският министър на отбраната Пол Йонсон заяви днес, че приветства новината, че унгарският парламент следващата седмица ще проведе гласуването за членството на страната му в алианса.

Преди дни министър-председателят на Унгария Виктор Орбан анонсира това, но не уточни дата. "Добрата новина е, че нашият спор с Швеция е изгладен. Вървим към ратифициране на присъединяването на Швеция към НАТО с началото на пролетната сесия на парламента", каза той по време на традиционната си годишна реч в унгарската столица Будапеща.

Вчера шведският премиер Улф Кристершон пък каза, че през седмицата няколко пъти е разговарял с Орбан и скоро предстои среща между тях.

Швеция кандидатства за членство в НАТО преди почти две години, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна.

След дълго забавяне Унгария ще бъде последната страна членка, която ще одобри приемането на скандинавската държава в Организацията на северноатлантическия договор.

Дир.бг