Московският градски съд днес отхвърли жалбата на американския журналист от „Уолстрийт Джърнъл“ Еван Гершкович срещу удължаването на срока на задържането му под стража до 30 март по обвинения за шпионаж, които той отхвърля, съобщи Ройтерс.

Гершкович беше задържан от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) на 29 март миналата година в уралския град Екатеринбург по обвинения за шпионаж. Той може да получи до 20 години затвор.

„Московският градски съд, разглеждайки жалбата срещу решението на Лефортовския районен съд [също в Москва – бел.ред.] за удължаване на срока на задържане под стража по отношение на Еван Гершкович, постанови да се остави без изменение решението на първа инстанция, [а] обжалването без удовлетворение. Гершкович ще остане под стража до 30 март 2024 г.“, съобщи пресслужбата на съда, цитирана от ТАСС.

Заседанието се е провело при закрити врата, защото по делото има класифицирана информация.

Според изведените от руската информационна агенция данни от Центъра за връзки с общественостт  на ФСС на Русия Гершкович, „действайки по поръчка на американската страна, е събирал представляващи държавна тайна сведения за дейността на едно от предприятията на военно-промишления комплекс на Русия“.

БТА