В Русия стартира ново наказателно дело срещу 40-годишния Олег Навални - брат на починалия опозиционен лидер Алексей Навални, съобщиха РИА Новости и ТАСС.

Не става ясно по кой член от Наказателния кодекс се води разследването срещу него, а само че полицията го издирва и че той вече е в списък с търсени по друг случай лица.

"Навални Олег Анатолиевич. Издирван по член от Наказателния кодекс", съобщава лаконично руското Министерство на вътрешните работи. Уточнява се, той е повторно обявен за издирване.

През 2014 г. Олег Навални беше осъден на 3,5 г. затвор за измама по делото "Ив Роше", което според критиците на Кремъл е било изфабрикувано и е имало цел да оказва натиск върху брат му. Тогава самият Алексей Навални получи условна присъда, която през 2021 г. беше заменена с ефективна.

Според разследващите братята са измислили и задействали престъпна схема - създали подставена фирма "Главподписка". Олег Навални, който по времето, когато започна разследването, заемаше поста първи заместник-директор на клона на FSUE Russian Post, се възползвал от служебното си положение и сключил договори за доставка на стоки до "Ив Роше Восток" и MPC. Доставката на товара е била поверена на транспортни компании, които Олег Навални е наел на цена, по-ниска от тази, която са платили потърпевшите компании.

През август 2021 г. братът на покойния вече опозиционер получи и една година условна присъда по дело, образувано заради некоординиран протест в подкрепа на Алексей Навални. През януари 2022 г. Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска от съда да замени условната му присъда с ефективна, тъй като "не спазва ограниченията, наложени от съда".

През февруари 2022 г. беше обявено, че Олег Навални е отлетял за Кипър, но в крайна сметка съдът замени условната му присъда с ефективна.

Междувременно X (бивш Twitter) блокира акаунта на вдовицата на Алексей Навални - Юлия, но страницата скоро след това беше деблокирана.

"Акаунтът е спрян", гласеше съобщението при опит за достъп до страницата. В него също така се посочваше, че такива мерки се предприемат в случай на нарушение на правила X. Кои точно правила са нарушени, не се уточняваше. Съобщението вече е изчезнало.

В профила си в Х, създаден едва преди ден, Юлия Навалная бе публикувала единствено известното си вече обръщение. В него тя обвини президента Владимир Путин за смъртта на съпруга си и призова хората в страната да я подкрепят в битката на Алексей Навални, която тя ще поеме.

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков пък заяви, че твърденията, че Путин може да е замесен в смъртта на Навални, са абсолютно неоснователни. Така представителят на Кремъл отговори на думите на Юлия Навалная.

Дир.бг