Службата за сигурност на Украйна /СБУ/ обвини днес Русия, че е използвала ракети севернокорейско производство за нанасяне на удари по граждански обекти в Украйна, предаде Франс прес.

"Става дума за балистични ракети "Хвасон-11" (KN-23/24) /.../ Според нашето разследване руските войски са изстреляли над 20 (от тези) севернокорейски оръжия в Украйна", се казва в изявление на СБУ, информира БТА.

Украинската служба за сигурност твърди, че при тези удари са загинали "най-малко 24 цивилни граждани" и са ранени още над 100.

Според същия източник севернокорейски ракети са били използвани в Украйна на 30 декември в южната Запорожска област, а след това в началото на януари в Киев при удар срещу сграда, при който са загинали четирима души и са били ранени около 50.

По данни на ССУ тези ракети са били използвани и при атаки срещу пет населени места в близост до фронта в Донецка област, при които са загинали 17 цивилни, както и срещу големия град Харков, където са загинали трима души и са ранени над 60.

СБУ публикува и снимки на предполагаеми отломки от ракетите.

Русия и Северна Корея, които поддържат добри отношения от времето на Студената война, през последните месеци постигнаха впечатляващо дипломатическо сближаване, посочва АФП.

Южна Корея и САЩ твърдят, че въпреки санкциите на ООН Пхенян изпраща оръжия на Русия, за да подкрепи инвазията ѝ в Украйна, вероятно в замяна на техническа помощ за програмата си за шпионски спътници. Москва опровергава тези твърдения.

Неотдавна анализатори предупредиха, че Северна Корея може би тества крилати ракети, преди да ги изпрати на Русия за използване в Украйна.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети през септември Русия за среща с руския президент Владимир Путин, който се очаква да направи ответна визита в Пхенян, отбелязва АФП.

Наред с обвиненията за използването на севернокорейски ракети, украинското военно командване съобщи, че са били убити до 60 руски войници, които са провеждали тренировки в окупиран от Русия район в Херсонска област, съобщи украински военен говорител, цитиран от ДПА.

Информационната агенция цитира Наталия Хуменюк, говорителка на украинското Южно командване, която казва, че ударите са били нанесени с украински ракети по време на учения на руските военни щурмови групи в южната украинска област. Хумянюк не уточни какви оръжия са били използвани при нападението, пише БТА.

Вчера руската служба на Би Би Си, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, съобщи, че във вторник, са били убити над 60 войници. Тя обаче съобщи, че случаят е станал на полигон в окупираната част на източната Донецка област, а не в южната част на страната. Източниците твърдят, че ракетите, използвани при атаката, са били изстреляни от произведена в Съединените щати ракетни системи "ХАЙМАРС" (HIMARS).

Дир.бг