Британската прокуратура съобщи във вторник, че ще повдигне обвинения в шпионаж в полза на Русия на шести българин, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Мъжът е представен в комюникето като 38-годишния Тихомир Иванчев. Той ще бъде изправен пред Уестминстърския магистратски съд в Лондон в сряда.

По-рано британската прокуратура повдигна обвинения на други петима българи, че са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и вражеска дейност в полза на Русия по отношение на конкретни цели, включително за потенциални отвличания и действала между август 2020 г и февруари 2023 г.

Конкретното обвинение срещу петимата - трима мъже и две жени, е за заговор за "събиране на сведения, предназначени да бъдат от пряка или косвена полза за врага, за да се навреди на сигурността и интересите на държавата".

Петимата обвиняеми - Орлин Русев, 45-годишен, Бисер Джамбазов, на 42, Катрин Иванова, 32-годишна, Иван Стоянов (31) и Ваня Габерова (29) - всички те български граждани, са живели в Лондон и Норфолк и бяха арестувани през февруари 2023 г. от полицейските сили за борба с тероризма.

Срещу Русев, Джамбазов и Иванова се води и друго дело - те са обвинени и в престъпления, свързани с документи за самоличност.

Дир.бг