Искам да кажа напълно категорично, че по никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна. Това каза днес пред журналисти премиерът Николай Денков в отговор на въпрос по повод внесеното от БСП в Народното събрание искане за спешно изслушване във връзка с неговите изказвания при посещението в Украйна.

„Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат“, заяви премиерът.

Това, което сме обсъждали и обсъждаме с Украйна, е военнотехническа помощ, каза още министър-председателят.

Думите на премиера бяха потвърдени и от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той увери, че българската позиция е ясна и категорична, а тя е, че нямаме абсолютно никакво намерение да изпращаме български военнослужещи в Украйна.

Повод за обяснението беше изказване на премиера, направено по време на посещението му в Украйна в понеделник. Там Денков каза, че ще бъде обсъдено и решено дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, което ще изисква и решение на Народното събрание.

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера в Париж, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но на този етап няма консенсус за подобно решение.

"Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война", обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж, съобщи Франс прес.

Президентът Румен Радев коментира изказването на Макрон и думите на Николай Денков. Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък, каза Радев на съвместен брифинг с президента на Словения Наташа Пирц Мусар.

Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави, каза Радев след срещата си със словенския президент. Стратегията на даване на още и още оръжия явно не дава резултат, допълни държавният глава.

Очаквам българският премиер да даде повече разяснения за това, което той изложи вчера като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България, посочи президентът.

Моят призив е за един много внимателно обмислен и балансиран подход, каза той. Не можем да изоставим Украйна сама, защото това означава да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право. В правото на всяка една страна е да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък, заяви Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира посещението на Николай Денков в Киев и това на министъра на отбраната Тодор Тагарев в Париж. Според него "желанието да се самоизтъкват вече минава всички граници".

Борисов отново каза, че България не е изпълнила вече взети решения от страна на Народното събрание и правителството за помощ за Украйна.

Президентът Зеленски не разбра какъв подарък са му дали, защото човекът очаква военната помощ, която българският парламент гласува, а вместо това получи меч. Доста конфузно се получи впоследствие, каза Борисов по повод подарената от премиера Денков реплика на меча на хан Кубрат.

По думите му министър Тагарев „помахал“ от Париж, където бил на конференция.

Позиция по темата изрази и съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков. Пред журналисти той заяви: „Трябва да се каже ясно – нито един български войник няма да бъде изпратен в Украйна.“ Той допълни, че е имал много задълбочен разговор с министъра на отбраната Тодор Тагарев, който е разяснил всички дейности, които е направило Министерството на отбраната във връзка с помощта за Украйна.

Ние разбрахме, че в последните девет месеца е направено много. Едното нещо, което искам да призова, е нашите колеги от ГЕРБ да направят същото, което направихме ние - да не се говори на повърхностно ниво, да има задълбочен разговор с министър Тагарев, за да разберат колко много е направено в последните месеци, каза Петков.

Внесохме в Народното събрание искане за спешно изслушване на премиера Николай Денков във връзка с изказването му, че България е готова да обсъжда двустранно споразумение за сигурност с Украйна. Това заяви пред медии по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. В контекста на срещата на европейските лидери в Париж разчитаме това като готовност да се предостави войска, добави тя.

Освен спешното изслушване, искаме да знаем защо прави тези изявления, от името на кой орган е упълномощен, какво има предвид, заяви Нинова. БСП призовават всички останали опозиционни парламентарни сили и българските граждани за категоричен отпор на каквото и да е, дори евентуално решение, за изпращане на български войници в Украйна. За нас това означава пряко въвличане на България във война, подчерта лидерът на социалистите.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов попита "подготвя ли българското правителство България за война с Русия". Според Костадинов, цитиран от пресцентъра на партията, думите на Денков от вчера, че България подготвя договор за двустранно сътрудничество с Украйна, на фона на всички останали изказвания на премиера, водят до логичния въпрос - подготвя ли се българското правителство  да изпрати български военни части в Украйна.

БТА