Малката Амая, която страдаше от тежко заболяване и се нуждаеше от спешна сърдечна трансплантация, не успя да се пребори. Трагичната новина съобщи бащата на почти 2-годишното момиченце Калоян Абрашев в профила си в социалната мрежа.

"Мили хора, сърчицето на нашата звездичка Амая угасна. Моля да ни оставите със съпругата ми в този тежък за нас момент да скърбим", написа съкрушеният баща.

Детето, което е диагностицирано с дилатативна кардиомиопатия и високостепенна митрална инсуфициенция няколко месеца след раждането, бе прието в реанимацията на Националната кардиологична болница в критично състояние на 12 февруари. Седмица по-късно лекарите съобщават на родителите, че сърцето е необратимо увредено и единственият изход е трансплантация. Кардиохирурзите оперират Амая, като поставят постоянен пейсмейкър, а Калоян Абрашев и съпругата му Силвия призоваха за помощ в социалните мрежи.

За сърдечна трансплантация, болнични разходи и медицински транспорт бяха необходими около 750 000 лева, но само в рамките на 48 часа след призива на родителите по дарителските сметки вече имаше дарени над 1 300 000 лева.

Въпреки надеждата и вярата на хиляди българи, че момиченцето ще получи ново сърце, тази вечер Амая си отиде.

Дир.бг