"Работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев за мен се изчерпа и трябва да бъде сменен. Каквото и да напишат в този отчет, той работата не я е свършил. Това е неработещ министър и сега са му виновни зам.-министрите, МВР и всички останали, само той е на високи обороти" - това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Подобна теза изрази и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, според когото министърът "не може да прати едни бронетранспортьори няколко месеца".

По думите на Борисов оборотите на Тагарев били "толкова високи, че в секретно деловодство има доклад какво е свършил". Основната причина, заради която според него трябва да бъде сменен министърът на отбраната, са неизпратените в Украйна БТР-и, за които самият Тагарев потвърди по-рано, че още са в София. 

Борисов добави, че партийните лидери още не са получили оценката на министрите от премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. "Денков може да си подаде оставката, когато си иска. Ще я гласуваме, когато влезе в дневния ред на парламента", добави лидерът на ГЕРБ. 

"Този уикенд е Трети март, аз имам мероприятия. Две седмици ги чаках да се напътуват и доколкото разбирам - никакъв резултат. Ние, за разлика от тях, обмисляме всяка дума и изречение. Това не е документ, който се пише на коляно, за да отразява щенията само на една или друга партия".

Борисов отхвърли поканата на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков за незабавно започване на преговори за условията за работа на кабинета след ротацията на премиерите и уточни, че ГЕРБ ще излъчи преговорен екип и чак след това ще се пристъпи към лидерска среща. В него ще влязат Рая Назарян, Деница Сачева, Теменужка Петкова и други хора, които могат "да разговарят спокойно". 

Той потвърди, че предложението на ГЕРБ ще предвижда ротация на премиерите, защото това е бил големият компромис, заради който Мария Габриел се отказа от поста си на еврокомисар. Според лидера на ГЕРБ крайната дума е на Кирил Петков, а не на Николай Денков.

"Когато се явяваме на парламентарни избори и правим парламентарно мнозинство, първото, с което се занимава парламентът, е избиране на министър-председател и министри. Сега при ротацията това се връща да се преразгледа".

Борисов коментира и че всеки ден лидерите на ПП-ДБ се изявявали по медиите, а когато от неговата партия се осмелявали да кажат нещо, те им забранявали медийните изяви. 

Малко по-късно съпредседателят на ДПС се съгласи с казаното от лидера на ГЕРБ за военния министър. Според Делян Пеевски Тагарев "не може да прати едни бронетранспортьори няколко месеца".

"Работа, която свършихме с Борисов - още преди месец, всичко беше готово и подписано. Парите бяха осигурени, пратих писмо и до финансовия министър. Той до ден днешен не го е изпратил. Жалка гледка е да обвинява зам.-министрите. Да каже аз съм виновен, не го пратих. Само ходи напред-назад, снима се, а нулева работа за Украйна. Всичко свършено досега, бе свършено от парламента. Тагарев свърши една голяма нула".

Пеевски е съгласен и с констатацията на Борисов, че решенията се взимат от Кирил Петков, а не от фактическия премиер Николай Денков.

Дир.бг