Опелото на Алексей Навални ще бъде на 1 март от 14 часа в църквата "Света Богородица" в Марийно - район на Югоизточния административен окръг на руската столица Москва.

Тялото на опозиционния лидер, който почина на 16 февруари в сибирската наказателна колония ИК-3 "Полярен вълк", ще бъде положено в Борисовското гробище, съобщи говорителката му Кира Ярмиш в социалната мрежа "Екс".

Борисовското гробище се намира в центъра на Москва и е едно от най-старите в града, датиращо от 16 век. Полагането на Навални в гроба ще се състои в 16,00 ч. местно време, на почти 20 км от червените стени на Кремъл.

Иван Жданов, директор на обявения за екстремистки в Русия Фонд за борба с корупцията на Навални, съобщи, че на 29 февруари, когато било планирано погребението, не се намерил нито един гробар да изкопае гроб в Москва. Според него причината е, че тогава Владимир Путин ще направи годишното си обръщение към двете камари на парламента и ръководството на страната и никой не иска вниманието да се отвлича от това събитие.  

"Навсякъде ни отказаха да ни дадат каквото и да било. На някои места ни казваха, че е забранено", обяснява Жданов в изявление в Телеграм, като хвърля обвинения върху "Кремъл и (Сергей) Собянин", кмета на Москва и близък приятел на Владимир Путин.

Погребението вероятно ще привлече голям брой привърженици на бившия противник номер едно на Владимир Путин и може да се окаже неудобно за лидера на Кремъл, който се готви за нова коронация след президентските избори, насрочени за 15-17 март, отбелязва БТА.

Тялото на Навални бе предадено на майка му Людмила Навалная на 24 февруари, след като няколко дни тя не бе допусната нито да види покойния си син, нито бе известно къде се намират тленните му останки. По нейни думи е била изнудвана от руските власти, че ще освободят тялото му от моргата в Салехард, само ако се съгласи да го погребе без публична церемония.

"Никой истински християнин не би могъл да направи това, което Путин прави сега с тялото на Алексей", обвини руския президент вдовицата на Навални - Юлия, и призова властите в Русия да освободят тялото му, за да бъде погребано.

Руските власти бяха обявили, че това може да стане едва след установяване причините за смъртта му, в които в крайна сметка не откриха "нищо престъпно".

Дир.бг