Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) направи предложение до Министерството на земеделието през тази година да се наложи тримесечна забрана върху улова на бяла мида в Черно море. Това каза за БТА директорът на ИАРА д-р Николай Георгиев. Той уточни, че през последните години статистиката показва плашеща тенденция за намаляването на този вид в акваторията. По думите му за това има няколко основателни причини. Сред тях са рапаните, които се хранят с бяла мида, както и интензивният ѝ улов. Това, което ни дават като информация учените - от Стопанската академия в Пловдив и институтите по рибни ресурси по океанология във Варна, показва, че е добре да се наложи тримесечна забрана за улова на този вид през летния период, когато се размножава, обясни Георгиев. Той допълни, че освен от научните среди, искания за налагане на такава забрана са направили и някои от големите рибарски сдружения.

Статистиката показва, че добивът от бяла мида през 2021 година е бил малко над 758 тона, през 2022 г. – 363 тона и 842 килограма, а за миналата година – 152 тона и 860 килограма, допълни Георгиев. Според него, ако не се наложи забрана, в най-близко бъдеще самите предприятия, които преработват този вид, ще се откажат да я ловят. Бялата мида се лови основно по водолазен способ, такива са издадените разрешения, обясни Георгиев. И уточни, че най-добре би било забраната да е валидна за месеците май, юни и юли. Тя ще важи само за тази година. За следващата ще се направи допълнителна преценка, отново на база докладите на учените и становището на рибарите, каза Георгиев.

Има бракониери, които ловят бяла мида по метода на дънното тралене, каза още директорът на ИАРА. По думите му те разполагат с бързи лодки, с мотори по 200 конски сили, на които са закачени големи драги с шипове, които буквално преорават морското дъно. Тези хора реализират улов съвсем близо до брега, а това през лятото е предпоставка и създаване на напрежение между тях и почиващите, уточни Георгиев, като допълни, че през сезона е имало дни в които са получавали по 7-8 сигнала на денонощие. По думите му са залавяни нарушители, като санкциите срещу тях са административни – глоба до 4000 лева и отнемане на имуществото, с което е извършено нарушението, включително реализирания улов.

БТА