Долната камара на руския парламент, Държавната дума, единодушно одобри в сряда законопроект, забраняващ рекламата в публикации от "чуждестранни агенти", наименование, което властите дават на антикремълски политици, активисти и медии.

Новият закон ще забрани на всички руски граждани и компании да поставят реклами в уебсайтове, блогове, социални мрежи или всякакви други ресурси, публикувани от "чуждестранен агент".

"Много от негодниците, получили тези пари, не крият, че са ги използвали за финансиране на киевския нацистки режим, който убива нашите войници, офицери и цивилни. Приемането на закона ще прекрати тази практика", каза председателят на Думата и близък съюзник на президента Путин Вячеслав Володин.

Законопроектът също така забранява на определени чуждестранни агенти да поставят свои собствени "рекламни материали", предвиждайки глоби и до две години затвор за повторно нарушение. Рекламодателите могат да понесат санкции, достигащи до 300 хил. рубли (3262 долара).

Журналистката Катерина Гордеева, която води едно от най-популярните руски предавания в YouTube с 1.64 милиона абонати "Скажи Гордеевой" (кажи на Гордеева), написа в приложението за съобщения "Телеграм", че спира работата си, тъй като с парите от реклами снима филми и прави своите интервюта.

"Сега у нас рекламата е престъпление. Трудно е да се повярва, че някой ще се реши да я прави от благородни подбуди, рискувайки бизнеса си, себе си и близките си. Затова спираме работа", се казва в поста на Гордеева.

Макар, че законът за чуждестранните агенти беше приет 10 г. преди войната в Украйна, той започна да се използва много активно след началото й, за да накара противниците й да замълчат. Той предвижда лицата и организациите да се идентифицират като чуждестранни агенти в публикациите и предвижда за тях тежък режим за финансова отчетност.

Кремъл значително разшири закона, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., маркирайки видни писатели, академици, бизнесмени и независими новинарски организации с етикета.

Около 406 лица се смятат за "чуждестранни агенти", според независимия информационен бюлетин "Вьорстка", който също е обявен за "чуждестранен агент". Повече от 20% в момента са изправени пред наказателно преследване, според данни, публикувани от него в сряда.

Сега законопроектът ще се отправи към горната камара на парламента и след това към президента Путин за подписване като закон.

Дневник