В момента и в настоящата година борбата с пияните и дрогирани шофьори по пътищата ще е приоритет на МВР. Мога да заявя, че започваме да отчитаме положителни резултати. Възнамеряваме от другата седмица жандармерията също да има възможност да връчва наказателни постановления и глоби. Хората в момента минават през обучение. Това заяви в интервю за bTV министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Той бе категоричен, че жандармерията е една от структурите, които имат огромен ресурс.

"Ежедневно тези служители извършват множество проверки на пътя. Говорим за проверки, както на МПС, така и на лицата в него. В момента, когато бъдат спрени, служителят ще има възможност да провери дали той има административно наказание и съответно, ако има - ще може да му връчи глобата или наказателното постановление", обясни Стоянов.

По думите му МВР отчита 50% ръст на събираемостта на глобите спрямо миналата година. 

"От момента, когато беше въведена мярката за отнемане на автомобили от шофьори, които употребяват алкохол или наркотици имаме спад на установени такива шофьори. Откакто е въведена тази мярка има отнети 314 автомобила и успоредно с това има иззети повече от 2200 автомобила. Другото, което успяхме да постигнем и то сериозен резултат, е по линия на събираемостта на глобите. В резултат на мерките и най-вече разработването и въвеждането на системата за електронно връчване, активиране на процеса на връчване на място", добави Калин Стоянов. 

Той увери, че МВР ще засили и третия начин за събираемост на глобите - по пощата.

"Ще засилим и третия начин - по пощата. Имаме идеи, които през следващите дни ще споделим и се надявам, че и там ще имаме резултат. Тъй като несъбирането на глобите реално засилва чувството на безнаказаност. Това е двустранен процес. Освен ние, ангажимент имат и служителите на пощата. Следва да вземем решението кое как да се случи - но ще е бързо. Абсолютно поставено е на масата, така че ще се случи. Нека не забравяме, че има сериозен обем хора, които изобщо не знаят, че те имат наказателно постановление или глоба по фиш и целим те да си получат всичко", каза още вътрешният министър.

Калин Стоянов каза още, че средствата, събрани от глобите на провинили се шофьори, се използват целесъобразно.

"Приключихме голяма обществена поръчка за закупуване на автомобили за Пътна полиция. Ако всичко е наред, от април следва да започнем да получаваме автомобили по линия на Пътна полиция. Надявам се, че скоро ще приключим и процедурата по четири броя обществени поръчки, предвиждаме да закупим 273 камери за контрол на скоростта. Работим и много активно ТОЛ камерите да започнат да засичат средна скорост", заключи той.

Дир.бг