Ако до 8 март няма разбирателство с ПП-ДБ по коалиционното споразумение, което ГЕРБ-СДС ще им представят на 6 март, отиваме на нови парламентарни избори. Това обяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"На 5 март ще представим коалиционното споразумение на партията, на 6 март ще го дам на ПП-ДБ да си го четат. На 8 март имаме конгрес на ЕНП в Будапеща. Ако сме се разбрали, вървим напред. Ако не сме се разбрали - гласуваме оставката на Денков и кабинета, и отиваме на избори", категоричен бе Борисов.

По време на пътуването до Будапеща, преговорният екип ще е в страната, за да се предложат евентуални промени по споразумението. "На 8 Денков и Габриел ще са привършили оценките на министрите. Ако искат да разговаряме за коалиционно споразумение, целия мандат, по всички теми - ще има време през тези няколко дни да си сложат бележки или да го преправят, каквото искат, да го коментират, аз ще оставя тук преговаряща група", посочи Борисов.

Той повтори, че в споразумението ще бъдат разписани и министри, и регулатори, и съдебна система. "Как за едното ще разписваме, а за друго - не", попита Борисов и допълни, че всички министри в момента са на ПП-ДБ.

    "Доколкото разбирам, новите парламентарни избори ще бъдат за регулатори, ние няма да работим за парламентарно мнозинство и Министерски съвет. Регулаторите се разпростират до голяма степен от това, което парламента и общините правят", добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов отново посочи, че партията му е "за" европейското развитие на България. "Европа работи с коалиционни споразумения, не със сглобки, снитки, сварки. Затова ние проявим хладнокръвие и ще извървим целия път, който европейските солидни партии извървяват", обясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изрази за пореден път недоволство от работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев, докато междувременно тече изслушването му в парламента.

"От всичко, което във вчерашния ден разбрахме, е, че господин Тагарев не е свършил и една пета от работата, която парламентът му е дал възможност да свърши", повтори Борисов.

"Христо Грозев изнесе данни за това, че България се разследва за пране на пари през изпращането на оръжието за Украйна. Като си спомня как в тогавашната сглобка се говореше, че нито един патрон не сме изпратили, в същото време публикации в много сериозни издания се казваше, че сме от първите, които най-много оръжие сме дали на Украйна", добави още Борисов.

Дир.бг