Ако се срути правителството, ако се разпадне парламентът, ще си останем в същата ситуация, в която бяхме преди девет месеца. Само да сменим законите не е достатъчно. Това заяви премиерът Николай Денков по време на участието си в парламентарния блиц контрол. Денков отговори на въпрос от нечленуващия в парламентарна група народен представител Радостин Василев, който поиска информация за това как настоящето правителство се бори с корупцията.

„Корупцията се бори с работеща правосъдна система. За това бяха променени антикорупционният закон, Конституцията, както и другите закони, свързани с реформата в правосъдната система. Този процес, който започна преди девет месеца благодарение на това, че беше направено това правителство, трябва да продължи и напред. Търсим възможност да продължим във формат, който би довел до завършване на този цикъл от правосъдната реформа“, посочи Денков.

„Считате ли, че след този мандат като премиер сте водили борба срещу корупцията? Според мен станахте част от корупцията. Редица ваши министри, предполагам, ще бъдат скоро разследвани. В Министерството на спорта, на което бях министър, хванаха министър с подкуп“, каза от своя страна народният представител Радостин Василев.

Премиерът Денков отново увери, че настоящият кабинет работи „за това да бъде максимално минимизирана корупцията, която съществува в нашите институции“. Това не става като се лепят епитети, каза Денков. „Дали този служител не работеше в министерството, когато бяхте там и вие, питам се?“, обърна се премиерът към Василев. Той отправи и въпрос към Радостин Василев, свързан с това дали е подал сигнал за този служител.

По думите на Василев такъв сигнал е подаден, заедно с още други, но по него не е направено нищо.

БТА