Правителството ще продължи да изпълнява служебните си ангажименти до избора на ново. Това каза министър-председателят Николай Денков в парламента по време на обсъждането на внесения от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя Николай Денков.

Внесената оставка е в изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация, подписана с ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство заработи на 6 юни 2023 г., каза премиерът. Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред с изпълнението на управленската програма с премиер Мария Габриел, каза Денков. Той благодари на Мария Габриел и народните представители, които са подкрепяли кабинета.

Въпреки, че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, не веднъж бе взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация, заяви Денков и подчерта, че остава да бъде изпълнена ключовата шеста точка, която предвижда да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента. Време е да направим заедно с вас и тази решаваща стъпка, да покажем последователност и уважение в полза на хората и бизнеса, като извървим до край пътя на реформите, по които поехме преди девет месеца. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси, заяви Денков.

БТА