"Продължаваме промяната"- "Демократична България" внасят още днес правилата за избор на състава на антикорупционната комисия без да чакат ГЕРБ. Това съобщиха лидерите на коалицията на брифинг в парламента. И наред с това декларираха, че не бързат, за да предизвикат по-бързо избори, а държат да има правителство, но такова, което да не отлага реформите, като в този случай - със закъснение от половин година.

"Шест месеца се забавихме, България няма време да отлага реформи", каза Христо Иванов. "Нямаме време да държим страната в безвремие", каза той в отговор и на въпроса за упрека на ГЕРБ защо толкова много са бързали с гласуването на оставката на премиера Николай Денков. И Иванов, и Кирил Петков, и Атанас Атанасов подчертаха, че обещанията са, за да се изпълняват.

"Не искаме избори, но не искаме и управление без реформи", заяви Кирил Петков.

Същото потвърди и Христо Иванов: "Нашата цел е да има реформи и отговорно работим да има правителство".

"Преди две седмици предложихме текста на нашия меморандум. Не ние сме тези, които отлагат и бавят реформите. Най-накрая да седнем да преговаряме, да преговаряме отговорно", призова той. Кирил Петков, от своя страна, изтъкна, че нямат червени линии, но не пожела да отговори на въпроса дали в преговорите са склонни да се откажат от искането си Николай Денков да бъде вицепремиер, но и външен министър. "Ще се опитаме разговорите да се водят на работната маса, а не пред медиите", отвърна Петков.

Той призна, че оценката на Николай Денков за работата на министрите е отдавна готова, но не знаят дали тя се припокрива с тази на вицепремиера и ротационен премиер Мария Габриел. "Ние не сме видели още оценката на Мария Габриел, защото много се забавихме, трябваше да я видим преди днешната дата и се надяваме в петък това да е една от темите", коментира Петков.

Той обясни, че техният преговорен екип ще бъде съставен от лидерите на ПП-ДБ, за да се вземат по-бъзо решенията. "За да можем адекватно да водим максимално конструктивен разговор с една много важна цел - да не отиваме на избори. Колеги, част от преговорния екип, са в чужбина, ние ще ги изчакаме", обясни лидерът на ПП.

"Направихме много неща и оценката за това правителство трябва да е много висока. Идеята, че ние сме си спазили уговорката, не е изненада. Аз съм много горд, че си спазваме думата. Следващият премиер трябва да се казва Мария Габриел, но българските граждани да знаят, че регулаторите, службите и съдебната система работят за тях", обобщи Кирил Петков.

От партията признаха, че имат точки на несъгласие с ГЕРБ в раздела за регулаторите и службите. "Обществото като цяло не желае избори, тази тема от няколко дни се набива в главите на хората и донякъде ги дразни", установи лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който определи виждането на ГЕРБ за рокадите в спецслужбите като "нонсенс". В проектодокумента на ГЕРБ е записано, че е недопустимо партиите да излъчват ръководителите на ДАНС и ДАТО, а дискусията трябва да се води в Съвета по сигурността към МС.

"Несъгласията са налице, но те могат да бъдат и трябва да бъдат преодолени с преговори. Публично им отправяме покана към Борисов и Габриел, като се върнат от Букурещ", добави Атанасов.

Дир.бг