Няма квоти за министри и очакването на финансовия министър и съпредседател на ПП Асен Василев е за "съвсем малки смени в кабинета, максимум две-три".

"С госпожа Мария Габриел имаме насрочени разговори за петък, събота и неделя. Надяваме се да успеем в този порядък да постигнем съгласие", каза Василев пред журналисти, коментирайки започналата с оставката на премиера процедура по предстоящата ротация.

Василев повтори тезата на Денков, че оставката му е спазено обещание. Финансовият министър коментира и че е имал разговори както с премиера в оставка Николай Денков, така и с вицепремиера в оставка Мария Габриел.

"Министерството на финансите си е изпълнило абсолютно всички мерки, които са заложени в програмата. Единствената неизпълнена мярка е второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, но там неизпълнението е, защото от февруари отлежават пътната карта и правилата за избор на антикорупционната комисия. Парламентът трябва да ги гласува, за да можем да приключим процеса по второто плащане", каза Василев.

Според него няма време за дълги преговори между първите две политически формации.

Друг министър от кабинета "Денков" също коментира въпроса с промените в състава на МС.

"Този въпрос никога не ме е занимавал, защото си върша работата все едно, че няма ротация", каза пред журналисти в Министерския съвет Кирил Вътев в отговор на въпрос остава ли на поста министър на земеделието след ротацията.

    "Представяте ли си как ще живеете, ако знаете, че утре повече няма да вършите тази работа. Не го мисля".

Земеделският министър в оставка каза още, че е имал разговори с Мария Габриел, но не даде повече подробности.

Вчера премиерът Николай Денков подаде оставка на кабинета, която днес Народното събрание прие с пълно единодушие. С приемането на оставката се открива определената конституционна процедура, според която президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Дир.бг