Българската оръжейна промишленост, това което сме произвели през 2023 г., е по-голямо кумулативно като боеприпаси от произведеното в Европа като цяло. Това каза министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на блиц контрола в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия. Като цяло голяма част от това, което се произвежда в България, е необходимо както на нашите евроатлантически партньори, така и на Украйна, допълни министърът.

Той отговори на депутатски въпрос за доклад на икономическия министър до Министерския съвет във връзка с допълнение на постановление на Министерския съвет от 2009 г. за включването на две частни дружества към списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Предложението е било оттеглено днес от министъра. Богданов даде разяснения за двете компании, като посочи, че компанията "Ахелой" е подала такова искане през 2022 г., тя търгува с боеприпаси, има валидни разрешителни и има проект с Министерството на отбраната за производство на определено изделие, което да бъде доставено на ведомство. Другата компания "Караш инвест" е подала искането си за включване в списъка през ноември 2023 г.. Тя е купила предприятие в Смядово, има проект за нов производствен завод, по който в момента вървят процедури за реконструкция и строителство - разширяване на барутния капаците на България, допълни министърът. Той напомни, че производство на барут има и в "Арсенал"  и напомни, че подобни проекти се гледат с приоритет от ЕК.

Министърът обясни етапите за предлагането на тези предприятия за включването в списъка, като посочи, че има съгласувателна процедура и най-вече с ДАНС и допълни, че при положителни становище от ДАНС и след междуведомствено съгласуване, се прави предложението в МС. Необходимостта от включването на тези две предприятия в стратегическия списък е осигуряването им на ниво на сигурност на развитието на производствата им, посочи Богданов и напомни, че само през последните две години два склада гръмнаха в България. Той отбеляза, че целта е било и това ДАНС да проверява хората, които ще работят и ще управляват тези обекти, освен това чрез включването на тези предприятия в списъка те ще се ползват с определени облекчени административни процедури.

В отговор на друг депутатски въпрос, отново по темата за постановлението на Министерския съвет, във връзка с това, че собствениците на "Караш инвест", притежават и друго търговско дружество, което е било в забранителния списък на Държавния департамент на САЩ, министърът адресира въпроса към българските служби. Това, което аз знам, е, че имаме измината цялата процедура и съгласуван процес с ДАНС, допълни Богданов. Той съобщи, че днес е оттеглил предложението си до Министерския съвет "по една единствена причина, молбата на всички вас, включително и на господин Пеевски, който няколко пъти се обади в Министерския съвет с молба да го оттеглим днес". По думите на Богданов целта е била в икономическа комисия да се чуят аргументи защо тези предприятия не трябва да са в този списък и ако има такива, те да бъдат изпълнени.

Комисията реши да изиска от икономическия министър писмена информация по този случай.

Министърът напомни, че на среща в парламента с участието на председателя на парламентарната комисия по отбрана и лидерите на политически формации, които подкрепят кабинета, е било получено уверението, че България би могла да изгради собствен завод и мощности за производство на барут. В тази връзка Богданов посочи, че вече се проучват конкретни терени, има и предложения за конкретни технологии, известни са и "най-ограничителните моменти" при доставката на такова оборудване, колко ще струва такъв завод и с какъв капацитет да бъде той. Богданов посочи, че е поет ангажимент до края на март да бъде завършен финален доклад с различни предложения за изграждане на държавен завод за производство на барут. Колкото и капацитет да изградим, в момента пазарът и търсенето е огромно, коментира министърът и допълни, че това означава, че ще има "бизнес и за частните, и за държавните компании".

Богданов заяви, че решението за изграждането на такъв завод ще е на Народното събрание. Богданов посочи, че изграждането на подобен завод отнема три-четири години. Това означава, че имаме достатъчно време ние да си планираме инвестицията - било то от дивидент на ВМЗ или по друг начин, каза още Богданов. Първото такова плащане, дори и да имаме одобрен проект тази година, ще се очаква след около година, допълни той.

Министърът напомни, че българските компании кандидатстват и по европейски програми, насочени към разширяване на производствения капацитет, като посочи, че освен частните компании, ВМЗ-Сопот също кандидатства по програмите за еврофинансиране със собствени проекти.

В отговор на въпрос за Държавната консолидационна компания (ДКК) министър Богданов  съобщи, че във вторник е установен пробив в системата, за което са сигнализирани ГДБОП и ДАНС. Видяхме от кой профил, от кое име, какви файлове са изтекли, каза министърът и допълни, че част от изтеглените документи са свързани с водени съдебни дела. Министърът посочи, че част от предприятията към ДКК вече са загубили икономическия си смисъл като съществуване и допълни, че те "ще претърпят определена трансформация", като посочи, че стъпките по преструктурирането ще бъдат представени пред депутатите. Целта е да намалим значително – поне с две трети, бордовете, а предприятията да разчитат на пазарна реализация и конкурентоспособност, а не на донорство от държавата за едни или друг проект, каза Богданов.

Министърът съобщи, че делото за Пловдивския панаир е отложено за 4 април.

БТА