Цял ден от ГЕРБ и ПП-ДБ се надпреварват кой да покани другия пръв. Докато Бойко Борисов обясняваше предиобед в Букурещ, че като се върнат в четвъртък вечерта, Мария Габриел ще изпрати покани за преговори, Кирил Петков в София вече показваше поканата на ПП-ДБ към ГЕРБ за старт на разговорите още в петък.

Последва отговор от ГЕРБ по-късно днес и от него стана ясно, че не одобряват насрочения ден и час. От партията на Бойко Борисов предпочитат срещата да се състои не утре, а в събота, в Народното събрание. Това пише в поканата на ГЕРБ, изпратена до партньорите в ротацията и огласена пред медиите.

Така от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разминаха още на старта на преговорите за кабинета - за деня и часа на срещата.

"В отговор на получената от Ваша страна покана, преговорният екип в състав - Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян, заявяваме следното:

С цел провеждането на конструктивен и резултатен диалог, предлагаме преговорите да започнат по проекта на "Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание между ГЕРБСДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Механизъм за вземане на решения", с които разполагате, както и състав и структура на Министерски съвет", пишат от ГЕРБ.

"Основните принципи и приоритети на управление са заложени, както в нашите работни проекти, така и във Вашия меморандум. Считаме, че едва след като и ако постигнем съгласие по споразумението и механизма на управление, можем да продължим съвместно по изработването на законодателната и управленска програми. Предлагаме преговорите да започнат на 9 март 2024 г., в 10:00 ч. в зала 232 на Народното събрание. Очакваме Вашето потвърждение във възможно най-кратки срокове, в рамките на деня", пишат Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

По обед пък Кирил Петков показа на журналистите в парламента тяхната покана, която изпращат от името на ПП-ДБ на ГЕРБ-СДС. Предложението беше да започнат преговорите още в петък.

"В ръцете си държа поканите към Мария Габриел, Бойко Борисов и техния преговорен екип, официално да им ги дадем в момента, и ги каним в петък в удобно за тях време в Народното събрание да започнем преговорите", заяви в парламента съпредседателят на ПП.

"Основната тема на преговорите, от наша гледна точка, са реформите в регулаторите, в правосъдната система, във всичките тези неща, за които досега говорехме, които показват дали имаме една обща визия за България или не. На базата на тази основа ще продължим разговорите с идеята, че кабинетът на Мария Габриел трябва да стане реалност", добави Петков.

Утре обаче е и международният женски празник - 8 март, което също би могло да бъде предтекст за неодобрението на датата за преговори, като се има предвид, че екипът на ГЕРБ е съставен от четири дами.

Dir.bg