Преговорите текат, имаме общи точки, разговорите са конструктивни, разбира се имаме и различия и затова ни трябват преговорите. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел след края на консултациите с ГЕРБ-СДС при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Преговорите с „Продължаваме промяната - Демократична България“ започнаха през уикенда.

По думите на Габриел те са необходими, за да могат да бъдат преодолени различията и шансовете, които си дават, да са на много стабилна основа – прозрачност, ясен механизъм за вземане на решения.

Вицепремиерът в оставка припомни, че ГЕРБ-СДС са предложили споразумение за съвместно управление с ПП-ДБ.

Тя определи тона на преговорите през почивните дни като конструктивен, но добави, че имат нужда от още малко време. Всеки има ясен документ, в момента е важно да работим върху общ текст, важно е да си дадем шанс да продължи конструктивният дух на преговорите, какъвто е до момента.

Не сте ме чули да говоря за "червени линии", няма да си променя речника, отговори Габриел на въпрос дали има такива между преговарящите страни. Диалогът, много ясното носене на отговорност, ангажимент и възможност решеното да бъде контролирано е  водещ принцип, подчерта тя.

В началото Мария Габриел поздрави мюсюлманите със свещения месец Рамазан.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова обяви, че преди час в деловодството на парламента са внесени законопроекти, с които се осигурява допълнителен щат за „Гранична полиция“. Това е свързано с националната сигурност, коментира Петкова. Ние от парламента ще направим всичко възможно тези два законопроекта да бъдат гласувани, добави тя. 

БТА