Представителите на ПП-ДБ Николай Денков, Кирил Петков и Христо Иванов пристигнаха за консултации в президентството минути след като (не)коалиционните им партньори в управлението от ГЕРБ-СДС разговаряха с Румен Радев. Серията срещи на държавния глава с основните политически сили в парламента е процедура, която предшества връчването на мандат за съставяне на правителство.

Президентът ги попита почти същите неща, които и ГЕРБ-СДС: склонни ли са да преразгледат отношенията с партньорите си и да подпишат документ, "с който да имаме устойчовост", готови ли да да подкрепят първи мандат на ГЕРБ-СДС и имат ли нужда от още време, както казаха от партията на Борисав.

"Действително преди 9 месеца поехме отговорност, съзнавайки, че тя ще ни нанесе политически щети. Но тази отговорност си струваше заради правосъдната реформа, заседналите с години наред инвестниционни проекти, енергийния преход... можем да кажим, че си струваше това усилие. Надявам се, че след време това ще бъде осъзнато", заяви Николай Денков.

По отношение на преговорите с ГЕРБ-СДС ротационният премиер в оставка заяви: "Да, отношенията ни са сложни. Имаме сложени два документа на масата на преговорите, а дали ще продължим, зависи как ще изглежда споразумението. Има напредък, но докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Имаше разбиране от другата страна, че преговорите трябва да започнат с дискусиите за несвършените реформи, със задвижването на регулаторите и този контролни органи, които не работят. Това изчиствахме в първата част от преговорите. Ако тези реформи не се свършат, няма да си струва цялото усилие. Престои и обсъждане на възможен персонален състав на Министерски съвет...

...Дали трябва повече време - изцяло във Вашите правомощия е Вие да решите как ще действате - не е наша работа да се опитваме да се месим активно в тази процедура, но се надявам, че всички осъзнаваме, че е добре България да има стабилно правителство, което да продължи реформите, което да продължим по европейския път, който ни събра заедно, защото в крайна сметка това ще бъде полезно за хората", обърна се към президента ротационният премиер в оставка Николай Денков.

Първият тур на консултациите при президента се случи след двудневни интензивни преговори между двете коалиции, резултатът от които обаче остана неизвестен, тъй като и те умишлено запазиха мълчание през уикенда. Единственото, което коментира пред медиите вчера преди обед един от членовете на преговарящия екип на ГЕРБ - Деница Сачева, бе, че "разговорите са конструктивни".

Днес след срещата с Радев Мария Габриел също бе уклончива и заяви, че имат нужда от още малко време преди да им бъде връчен мандатът.

"Преговорите продължават, имаме общи точки. Разговорите са конструктивни. Разбира се, имаме и различия и точно затова ни трябват преговорите, за да може преодоляването на различията и шансовете, които си даваме, за да преодолеем тези различия, да са на много стабилна основа. За нас тази основа са принципите за прозрачност, да има споделена отговорност, да има много ясен механизъм за вземане на решения. Имаме нужда от още малко време. Благодарна съм за конструктивния тон, в който през последните два дни преговорите протекоха", каза кандидатът за ротационен премиер.

Освен с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, днес президентът Румен Радев ще се срещне и с представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи". Тя ще се състои в 14 ч.

Във вторник държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на "Възраждане" от 9:30 ч., на "БСП за България" - от 11:30 часа, и на "Има такъв народ" - от 14:00 часа.

Дир.бг