Ако двете управляващи коалиции ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се разберат и има ротация, ДПС ще продължи същата политика - да бъде фактор на стабилност и разумно да подкрепя онова, което смята, че е в полза на хората. Това заяви Йордан Цонев по време на консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

В началото на консултациите председателят Джевдет Чакъров поздрави мюсюлманите с настъпването на свещения месец Рамазан.

Чакъров коментира, че за политическата ситуация, в която се намираме и консултациите, които се провеждат, ДПС не е променила позицията си.

Надяваме се, основните субекти да намерят формулата, ако не - винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна, коментира Чакъров преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. В това отношение позицията на ДПС не се е променила - да се намери формула за управление в настоящия момент с оглед на политическата ситуация и сложната геополитическа ситуация. Нашата подкрепа винаги е била предвидима и последователна, добави Чакъров.

Джевдет Чакъров припомни, че преследвайки големите цели трябва да се обърне внимание и на дневния ред на хората и стандарта на живот.

Да, ние бяхме основен фактор на стабилност в първите девет месеца на това управление, посочи Цонев и припомни, че ДПС са имали конструктивна роля при съставянето на кабинета с премиер Николай Денков, водени от разбирането, че страната трябва да излезе от тази политическа криза, в която се намира повече от две години.

Първият ни ангажимент, бе, без да участваме в управлението, да подкрепяме всички решения и законодателните промени, които бяха нужни, за да се гарантира атлантическият път на страната, който беше избран преди повече от 15 години, посочи Цонев.

Втората ни основна задача беше да подкрепяме всички онези законодателни промени, които ще доведат до финансова стабилност и до това общините да имат финансова стабилност, да получим парите от Плана за възстановяване, да стартират европрограмите, отбеляза Цонев и допълни, че от ДПС са изпълнили и тази задача.

Относно двете стратегически цели на България - членството в Шенген и в еврозоната, Цонев добави, че в последните 15 години ДПС е направило много за реализацията и на тези цели.

БТА