Обявиха номинациите за Наградата на Шумен за изкуство и култура за 2023 г. Срокът за предложенията изтече на 28 февруари и имената бяха публикувани на страницата на Общинския съвет.

В първоначалния вариант на текста се казваше, че има номинации само в 3 от 10-те категории на наградата. По-късно стана ясно, че заради „техническа грешка” на поддържащите сайта на Общинския съвет не са били публикувани предложенията в другите 7 категории.

„Наградата на Шумен за изкуство и култура“ се връчва ежегодно като признание на гражданите на общината към творците и дейците на културата на Шумен за техните творчески постижения. Тя се присъжда за произведения, създадени на територията на общината предходната година.

В раздел “Литература” за наградата е предложен Антоний Димов за стихосбирката “Есхатологии”. Предложението е направено от председателя на СНЦ “Клуб култура в Шумен” Христо Атанасов. Отбелязано е, че то е постъпило на 1 март, т.е. след крайния срок, определен в Статута за връчване на наградата. Дали номинацията ще бъде допусната за разглеждане, ще реши жури в състав от 15 души, което предстои да бъде избрано.

В раздел “Театър” предложен за Наградата на Шумен е екипът на спектакъла “Болница накрай света”. Номинацията е направена от директора на ДКТ “Васил Друмев” Илия Виделинов.

Най-много са предложенията в раздел “Музика”.

Номинирана е Светлана Божилова, старши учител в III ОУ “Димитър Благоев” и “ръководител на вокална група за високопрофесионална дейност в системата на българското образование”. Номинацията е от директора на училището Веселина Николова.

Другото предложение е за Наташа Христова, диригент на хор “Хан Аспарух”. Номинацията е подадена от Настоятелството на НЧ “Напредък 1869”, с подкрепата на Деница Узунова, член на УС на Български хоров съюз и диригент на хор “Бодра песен” и на III ОУ “Димитър Благоев” В предложението е посочено, че Наташа Христова заслужава наградата “за съхраняване на традициите на хоровото изкуство в България, популяризиране на жанра “туристическа песен”, за професионализъм и отдаденост на хоровото дирижиране”.

Номинация има и д-р Христо Атанасов - диригент на Градски духов оркестър „Михаил Биков“ при НЧ „Ст. Чилингиров-1963“ за поредица от разнообразни концерти, поддържане на модерен облик на сценичното пространство. Номинацията е за индивидуална награда и е от Севдалина Георгиева - председател на НЧ „Ст. Чилингиров - 1963“

Маестро д-р Христо Атанасов, Градски духов оркестър „Михаил Биков“ и Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ са предложени за колективна награда за организиране и участие в музикален продукт „Помниш ли ти“ по оперетата „Царицата на чардаша“.

В раздел “Музика” за индивидуален приз е предложен Красимир Савов за спектакъла „Без радио не мога“.

В същия раздел е номиниран за колективна награда Детски хор „Бодра песен“ с художествен ръководител и диригент Деница Узунова за премиерата на „Меса на радостта“ от Амброж Чопи.

За Наградата на Шумен е предложен и Смесен хор „Родни звуци“ с диригент проф. Д-р Николай Андриянов за прояви по повод честване на 125 години от основаването му, за концерта в театър „Мария Филотти“ в гр. Браила, по повод 190 години от рождението на Добри Войников, за високи художествени постижения през 2023 година.

За колективна награда в раздел “Музика” е номиниран и Народен хор към СУ „Сава Доброплодни“ с ръководител Веселка Антонова за високо художествено ниво.

В раздел “Танц” за индивидуална награда е предложена Димитрина Узунова-Господинова, ръководител на Детски танцов състав „Венче“ и Фолклорна формация „Омая“. Номинацията е за приноса ѝ за издигане равнището на духовния живот в Шумен.

За колективната награда в този раздел е номинирана Школа за класически танци към ОДК – Шумен с художествени ръководители Светла Денчева и Юлия Николова за Коледен балетен концерт „Бяла е, вълшебна е, Коледа е...“

В раздел “Архитектура” номинациите са за арх. Милен Мънков за „Ритейл парк – Шумен“ и за арх. Пламен Георгиев за „Жилищен комплекс от две сгради“

Документален филм „Времето на Войников“, автори Станчо Пенчев и Добромир Добрев е предложението в раздел “Фотография, видео и кино творби”.

В раздел “Изобразително изкуство” предложението за индивидуална награда е за Светозар Чилингиров за Самостоятелна изложба живопис, открита през юни м.г. в ХГ „Е. Карамихайлова“

Номинацията за колективно отличие в раздела е за Атанас Атанасов и Валерий Желязков за Съвместна изложба, открита през април м.г. в Изложбена зала на РБ “Стилиян Чилингиров“

В раздел “Приложни изкуства” са номинирани Радослав Ценов за Декоративна металопластика, експонирана на новите алеи на ул. „Марица“ (индивидуална) и Школа „Дърворезба“ при ОДК - Шумен, с ръководител Ангел Минчев за аранжирана изложба в МОН през 2023 г. по случай 18 години от създаването на школата (колективна).

В раздел “Дейци на културата” за Наградата са предложени Марияна Петкова - художник и Румяна Симеонова – литератор за реализиране на поредица от събития на СНЦ „Клуб култура за Шумен“

В раздел “Публицистика и журналистика" няма постъпили предложения.

„Наградата на Шумен за изкуство и култура“ се състои от диплом, знак на общината (плакет за колективните носители) и парична награда 800 лева за индивидуалните носители и 1 000 лева за колективните.

Наградата се връчва в Деня на Шумен 11 май.

ШУМ.БГ