Симфониета - Шумен ще поднесе концерт по повод 125 г. от рождението на Панчо Владигеров. Събитието е под надслов „125 години Панчо Владигеров“ ще се състои на 14 март от 18:35 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“.

На диригентския подиум застава маестро Славил Димитров. Заедно с оркестъра на Симфониета той ще отведе публиката на музикално пътешествие през колоритното творчество на Владигеров. Зрителите в зала “Проф. Венета Вичева” ще имат честта да бъдат първите, които ще чуят разнообразните песни на композитора под съпровода на симфоничен оркестър. Репертоарът включва народни песни като “Биляна платно белеше”, както и песни към пиесите “Дванайсета нощ” и “Тебеширеният кръг”, които Владигеров пише за Дойчес театър в Берлин. Като солисти на сцената се присъединяват изтъкнатото сопрано Мила Михова и Виктор Кръстанов /бас/. Заедно те ще вдъхнат живот на Владигеровите песни, умело претворени за глас и оркестър от маестро Димитров. Избрани откъси от “Българска сюита” допълват красотата на вечерта. Емблематичната Рапсодия “Вардар”, която преди 99 години звучи в престижната зала “Карнеги хол” в Ню Йорк поставя финал на тържествената вечер в Шумен.

Панчо Владигеров е почитан български композитор с шуменски корени. Има значителен принос към популяризирането на българската музика като я извежда до сцените на няколко континента. Основоположник и първомайстор на редица жанрове в българската музика. Въпреки, че кариерата му го отвежда в Берлин и София, през целия си живот Владигеров поддържа силна връзка с Шумен и неговите музиканти.

Преди концерта, от 18.00 ч. пред зала „Проф. Венета Вичева“ ще бъде подредена изложба от документи и снимки, посветена на рождението на големия композитор, с организатор Държавен архив – Шумен

ШУМ.БГ