Борислав Михайлов вече не е президент на БФС.

Това стана факт, след като оставката му бе приета с 303 гласа "за" и 12 "против" от делегатите на Извънредния конгрес, който продължава и в момента в столичния хотел "Маринела".

Заседанието стартира в 10:30 сутринта с минута мълчание в памет на починалия патриарх Неофит, а след това бе изпълнен и националният химн.

Последва реч на Борислав Михайлов, който се оплака, че е станал жертва на "лов на вещици" и е бил принуден насила да си подаде оставката под политически натиск.

    "Днес се навършват точно 100 години от Конгреса, в който България е приета във ФИФА. Навръх тази годишнина всички ние, хората, които работим за българския футбол, сме принудени да се съберем по повод, причинен от яростна агресия, клевети и агресия с цел подмяна на демократично избраното ръководство на БФС. Всякакви опити да се лепне петно, да се задрасква, да се обижда, особено неморални.

    Извинявам се гостите от УЕФА и ФИФА, че пред собствените им очи е саботирана работата на честно избраното ръководство. Изпращат се доноси до световните централи. Това, което се случваше в последните години, беше футбол по време на холера. Пречеше ни се да развиваме и пазим футбола от вмешателства и външни намеси", заяви той.

Преди това имаше приветствия от представители на УЕФА и ФИФА, а после се премина към процедурни предложения относно състава на преброители и секретариат за водене на протокол.

Избухнаха сериозни спорове за състава на преброителните комисии, както и процедурни хватки и обвинения в липса на прозрачност. Заседанието ще се поднови в 14 часа, след като делегатите се оттеглиха за обяд.

15 март е ключова дата за българския футболен календар тази година.

На извънреден Конгрес на футболния съюз в столичния хотел "Маринела" от общо седмина кандидати трябва да бъде излъчен наследник на Борислав Михайлов като президент на родната футболна централа.

За целта първо делегатите, които са точно 467, ще трябва да гласуват приемане на подадената оставка от досегашния шеф Михайлов, а чак след това да се премине към изборите за президент и нов Изпълнителен комитет на централата.