Днес си взимаме последно сбогом и изпращаме Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път. В катедралния храм "Свети Александър Невски" бе отслужено опелото на Негово Светейшество - блажено починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което бе възглавено от патриарх Вартоломей, който пристигна към 10,16 часа в храма. Опелото бе в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на БПЦ-БП.
БПЦ

    Политици отдадоха почит на покойния патриарх
    Митрофанова видя украинска провокация при изпращането на патриарх Неофит
    Вселенският патриарх: Неофит беше наш любим брат

Това е вторият Ден на национален траур в памет на патриарха.

Вижте още снимки тук.

Духовникът, църковен интелектуалец и човек, който стана синоним на добрина, смирение и отдаденост, почина  на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  

Преди това в 9:30 ч. в патриаршеската катедрала започна светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която бе предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сега наместник-председател на Светия синод.

Днес изпращаме в последния му земен път Светейшия наш отец - патриарх Неофит. Прекланяме се пред неговата светла личност. Да следваме примера и принципите му. Това заяви Варненският и преславски митрополит Йоан, който прочете от амвона словото по повод кончината на духовния баща на България - патриарх Неофит.

Тленните останки на патриарх Неофит бяха поставени в храм "Свети Александър Невски" около 8 часа тази сутрин. Траурната церемония започна с камбанен звън и молитви.

Храмът бе преизпълнен с миряни, духовници, държавници и дипломати. В катедралата присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г)., Симеон Сакскобургготски.

Сред дошлите да си вземат последно сбогом бе и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна. Присъстваха също посланиците на Русия и на Украйна у нас - Елеонора Митрофанова и Олеся Илашчук.

Посланик Митрофанова изрази негодуванието си, че на опелото присъства митрополит Епифаний, който представлява православната църква в Украйна.

След опелото, от патриаршеската катедрала ще има литийно шествие, което ще достигне до митрополитската катедрала "Св. Неделя" и там патриарх Неофит ще бъде погребан, където е гробът на блажено починалия екзарх Йосиф.

Кой присъства на погребението носи своята символика. Тук бяха представители от сръбската, македонската и албанската църкви. Румънският патриарх Даниил не присъства, но изпрати видеопослание.

Руският патриарх единствен е получил уведомително писмо, но не и реда за опелото, което е деликатната разлика с другите.

В "Свети Александър Невски" бяха и представители на руската църква. На сайта на Патриаршията руският патриарх изрази съболезнования, а в Руската църква в столицата е отслужена панихида.

В храма бе митрополит Епифаний, който представлява православната църква в Украйна и не бе поканен. Той не взе участие в богослужението.

НСО, полицията в София и Столична община предприеха специални мерки за осигуряване реда и пътната безопасност около храм-паметника "Свети Александър Невски" и църквата "Света Неделя".

Хората преминаваха през два контролно-пропускателни пункта - от северната и южната страна на църквата "Св. Александър Невски".

Поетапно се спира и възстановява движението по ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Ал. Дондуков" и бул." Княгиня Мария Луиза". Причината е литийното шествие от храм-паметник "Свети Александър Невски" до църквата "Света Неделя".

Вероятно на 20 март ще е заседанието на Светия синод, за да се определи наместник-предстоятел. Изборът на Сливенски митрополит трябва да се случи до три месеца, а на патриарх до четири месеца.

Дир.бг