Няколко руски рафинерии са били атакувани от дронове на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), предаде "Укринформ", цитирана от БТА. Украинската агенция се позовава на източници в правоохранителните органи.

Според източниците става дума за нощна атака срещу три руски петролни рафинерии в Самарска област, която те определят като успешна.

През нощта на 15 март три безпилотни самолета са атакували петролната рафинерия "Первий Завод" в руската Калужка област.

Бойните дронове на СБУ са взели на прицел още три рафинерии на "Роснефт" в Самарска област. Това са инсталациите в Новокуйбишевск, Куйбишев и Сизран.

Тези рафинерии общо преработват около 25 млн. тона петрол годишно, което е почти 10% от общата преработка на петрол в Русия, отбелязва "Укринформ".

"СБУ продължава да изпълнява стратегията си за подкопаване на икономическия потенциал на Русия, което ѝ позволява да води война в Украйна. Сезонът на "бавовна" (бел. ред.: експлозиите) в руските рафинерии е в разгара си. Всеки подобен удар намалява притока на петродолари, които захранват военната икономика на Русия", казва един от източниците.

Руската осведомителна агенция "Интерфакс" цитира министерството на извънредните ситуации за угасен пожар в рафинерията в Сизран, но продължават мерките за пълното потушаване на пламъците.

Не е ясно как пожарът ще се отрази на производството на рафинерията, която има капацитет да преработва 8,5 млн. метрични тона суров петрол годишно, посочва Ройтерс.

Дир.бг