95 състезатели от България, Гърция, Украйна и Турция участваха днес в Открития турнир по ускорен шах "Рапид – 2024”. Домакин на надпреварата е спортен клуб по шахмат “Шумен”, а броят на състезателите е рекорден в сравнение с досегашните издания на турнира.

Надпреварата важи и за FIDE рейтинг, което бе другата предпоставка, освен добрата организация на домакините, в Шахматния дом в Шумен да играят много силни състезатели. Турнирът се проведе по швейцарската система в 7 кръга с контрола за игра 15 минути + 5 секунди на ход на състезател до завършване на партията.

За оспорваните двубои в надпреварата говори и класирането. Победител стана Лъчезар Йорданов от шахматен клуб "Варна" с актив от 6 точки. По толкова имат и вторият и третият Ростислав Раев и Елица Раева от "Пристис" Русе, но заради по-лоши допълнителни показатели заемха по-задни позиции.

Най-добре от състезателите на клуба домакин СКШ “Шумен” се представи Християн Илиев, който е осми с 5 точки.

Първите осем в надпреварата получиха парични награди, а освен тях бяха отличени и най-добрите при Сеньори (над 60 г.), юноши и девойки до 16 г. момчета и момичета до 12 г., състезатели с FIDE рейтинг по ускорен шах.

ШУМ.БГ