Лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов поискаха от ГЕРБ преговорите за съставяне на правителство да продължат. В присъствието на премиера в оставка Николай Денков те отговориха на обявеното от Мария Габриел намерение да върне на президента Румен Радев празен мандат.

От изказванията на лидерите на ПП-ДБ стана ясно, че различия по състава на Министерския съвет няма, а спорът за това кога да се подпише готвеното споразумение между двете политически сили. Председателят на Атанас Атанасов призова лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да поеме отговорност и да се намеси за успешен завършек на преговорите.

"Ротацията беше договорена при определени условия. Съгласихме се предложенията на ГЕРБ, които са полезни за България. За да няма спекулации още преди седмица казах, че нямам претенции да бъда министър на външните работи. Тя се съгласи да работим с други механизми", започна първи Николай Денков.

По-рано от ГЕРБ заявиха, че ще върнат празен мандат, ако до процедурата при президента Румен Радев утре в 12 часа от ПП-ДБ не приемат последното предложение от ГЕРБ - "само ротация на премиера с вицепремиера и да бъде запазен сегашният състав на правителството", а след това двете политически сили да продължат да преговарят по цялостната визия за евентуално бъдещо управление.

Уговорката ни с ГЕРБ е за 18 месеца. На 9-ия месец единственото, което правим, е да сменим премиерите. Готови сме да спазим обещанието, което дадохме, и така да продължи управлението. По време на преговорите колегите поискаха допълнителни министерства, готови сме да ги дадем, заяви съпредеседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Той подчерта, че при истинска воля, реформите могат да продължат.

"Имахме декларация, с която започна съвместната работа преди 9 месеца. В нея имаше ясни приоритети за съдебната реформа и регулаторите. Не сме спрели да настояваме за конкретизация на ангажиментите. Публикувахме преговорната си политика чрез меморандум. Не разбирам защо подписването на споразумение се поставя под съмнение. Има технологично време и има време да бъде подписано", посочи Христо Иванов. И допълни, че случващото се в момента му се струва излишно

"Изготвихме нов документ заедно, като гледахме от този на ГЕРБ и нашия меморандум. Готови сме да публикуваме споразумението. Никога не е имало политическа криза, като през последните две години. Общо е желанието за реформи и за излизане от кризата", допълни той.

Съпредседателя на ДБ Христо Иванов заяви, че споразумението е проверявано три пъти и не разбира какви са аргументите да се подлага на съмнението дали ще се подписва. "Готови сме да продължим преговорите, но не смче готови да се откажем от реформите".

За да няма никакви спекулации, още преди около седмица казах ясно на Мария Габриел, казахме и на преговорния екип, че нямам претенции да бъда министър на външните работи, така че тази тема не виждам защо повече трябва да се повдига, каза премиерът в оставка Николай Денков по повод преговорите с ГЕРБ за коалиционно управление.

Предложих на Мария Габриел и тя се съгласи с други механизми, така че ние да можем да работим заедно по отношение на контактите с другия свят, заяви той.

Денков обясни от кои изходни позиции са започнали разговорите с ГЕРБ. Първото е, че след девет месеца ще бъдат сменени министър-председателя със заместник министър-председателя. Второто е, че съставът ще остане същият, освен ако не се разберем с Мария Габриел кои министри биха могли да бъдат сменени, ако има основание за това. И че ще работим по управленска и законодателна програма, които бяха показани на всички, изброи той.

Тъй като бяха направени няколко предложения, които изглеждат полезни за България, ние се съгласихме да влезем в разговори, които да дадат възможност за управление на държавата за четири години, пълен мандат, посочи премиерът в оставка и допълни, че второто, за което са се съгласили от ПП-ДБ, е да обсъдят как би могъл да се балансира по-добре съставът на Министерския съвет, но отново тръгвайки от това, което сме се разбрали предварително. "И трето, добави Денков - да сключим споразумение, което да задава правилата, по които могат да се вземат решенията", коментира Николай Денков и добави, че това дългосрочно споразумение е трябвало да позволи правителство и парламент да работят в синхрон за постигане на задачите и приоритетите, които са поставени.

Асен Василев заяви, че основният проблем да има криза в преговорния процес е отлагането на подписването на споразумението. "Спор по състава на МС няма. Има спор кога да се подпише споразумението. Това може да бъде фалшива, но и реална криза", каза той.

Василев посочи, че все пак продължава да бъде "умерен оптимист".

Атанас Атанасов призова лидерът на ГЕРБ да се намеси в ситуацията.

"Искам да призова Борисов да се намеси в тази ситуация. Аз не разбирам каква е причината да забуксуват преговорите", заяви той.

Атанасов предложи на Габриел да "не бърза да връща утре празната папка".

"Ако се окаже, че не можем да подпишем това споразумение това ще е много тежка присъда", категоричен беше Христо Иванов

Утре президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, като най-голямата по численост парламентарна група. Връчването на мандата ще бъде в 12:00 часа в сградата на президентската институция.

Дир.бг