С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. “Кристал” днес бяха отбелязани 79 години от Дравската епопея. В церемонията взеха участие представителни роти от Шуменския гарнизон и Градския духов оркестър „Михаил Биков“, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Слово, посветено на годишнината, прочете подполковник Огнян Марков, началник на Военното окръжие в Шумен. В него той припомни, че Дравската отбранителна операция е една от най-успешните сражения на българската армия във Втората световна война.

„Епичните боеве при река Драва показаха, че българските войни не отстъпват по нищо на съветските и немски войници. Техният героизъм на северния бряг на река Драва под командването на ген. лейтенант Владимир Стойчев, проваля настъпателните планове на Вермахта и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.“, каза подп. Марков.

На ритуала присъстваха кметът проф. д-р Христо Христов, народният представител Ралица Тодорова, областният управител проф. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, зам.-ректорът на ШУ „Еп. Константин Преславски“ доц. д-р Станимир Железов, представители на политически, военни, обществени организации и граждани.

ШУМ.БГ