Преговорите за съставяне на правителство ще продължат още 24 часа. Това съобщи вицепремиерът в оставка Мария Габриел на излизане от президентството, след като по-рано държавният глава Румен Радев ѝ връчи папката с проучвателния мандат.

"Имаме нужда от още 24 часа да финализираме преговорите, за нас споразумението и кабинетът вървят ръка за ръка", коментира Габриел. По думите ѝ и приоритетите, и реформите в Министерския съвет също вървят ръка за ръка. 

"Поемам мандата с чувство на отговорност за това, че България има нужда от стабилност въз основа на ясни принципи, на ясна отговорност и на равнопоставеност. Бяхме помолени от ПП-ДБ за още малко време. Имаме нужда от максимално кратко време", добави още Габриел, като подчерта, че за нея седемте дни за съставяне на правителство са прекалено много и не приема този срок.

"В пакет вървят както споразумението - текстът е ясен и конкретен, така и състава на Министерският съвет. Ще подпишем споразумение, но имаме нужда от още време за преговори", заяви след срещата и премиерът в оставка Николай Денков, който също присъства на връчването на мандата на "Дондуков"2.

Денков каза, че до вчера от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не са имали яснота дали ще бъде подписано споразумението. Всъщност вчера ни беше казано, че няма да бъде подписано. Сега вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано, ако трябва ще доуточним още текстовете и можем да погледнем и състава на правителството, обясни Денков.

По думите му разбирането на ПП-ДБ е, че споразумението и съставът на правителството трябва да бъдат подписани заедно. На въпрос за медийни публикации с проектосъстав на кабинет, предложен от ГЕРБ-СДС, Денков заяви, цитиран от БТА: "Това, което мога да кажа, е, че сутринта, това, което беше представено като проектосъстав ние го виждаме за първи път. В този вид то за нас е неприемливо, така че тепърва ще обсъждаме и този списък".

Малко преди срещата в президентството представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ също преговаряха, което е и вероятната им причина за близо 15-минутното им закъснение за срещата в президентството. 

След срещата пък от ГЕРБ-СДС разпространиха съобщение до медиите, в което посочват, че преговорите с ПП-ДБ приключват във вторник в 12:00 часа, а ако няма постигнато споразумение, Мария Габриел ще върне папката на президента Радев.

"Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори. Заявяваме категорично, че утре, 19.03.2024 г., преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър - председател Мария Габриел ще отиде утре при президента Румен Радев с окончателното решение", подчертават от партията.

Ден по-рано от ГЕРБ заявиха на брифинг, че искат равнопоставеност и дадоха ултиматум днес до 12:00 часа да се споразумеят или отиваме на избори, а Мария Габриел ще върне празна папка без изпълнен мандат на президента.

От ПП-ДБ обявиха, че партньорите им са отказали да подпишат съвместно изготвеното споразумение и впоследствие го разпространиха, като призоваха за още преговори, включително и през следващите 7 дни, дадени за изпълнение на мандата. Отсрещната страна обаче е непреклонна, че преговори повече няма да има и днес ще стане ясно - кабинет или предсрочен вот. 

Дир.бг