50 украински военни ще пристигнат във военната база във Фетещ в Югоизточна Румъния, за да се обучават да управляват американски изтребители F-16. Президентът Клаус Йоханис е дал зелена светлина и за преминаването на някои военни транспортни средства, предназначени за Украйна, става ясно от негово писмо до парламента, цитирано от Диджи24.

Документът е в дневния ред на заседанието на двете камари на институцията и предстои да бъде гласуван. Властите не уточняват кога ще започне обучението, но източници на Диджи24 твърдят, че украинските войници трябва да пристигнат във въздушната база това лято. Тя се намира на 150 километра източно от столицата Букурещ. Очаква се обучението на пилотите на F-16 да приключи в края на годината.

Европейския тренировъчен център за F-16, разположен във военновъздушната база "Лейтенант авиатор Георге Мочорница" край Фетещ в югоизточния румънски окръг Яломица, бе открит през ноември миналата година. Той е осъществен на базата на споразумение за сътрудничество, чрез което румънското министерство на отбраната предоставя Военновъздушна база 86, тренировъчни съоръжения и подкрепа като страна домакин, Кралските военновъздушни сили на Нидерландия предоставят самолети F-16, а американската компанията Локхийд Мартин осигурява инструктори и поддръжка.

БТА