В Румъния започна работата по разширяването на военната авиобаза "Михаил Когълничану" край Констанца. Тя ще се простира на 2800 хектара и ще включва изцяло нови съоръжения. През 2040 г. може да стане най-голямата военна база на НАТО в Европа, съобщава в свой материал по темата румънската телевизия ТВР Инфо (TVR Info).

Там ще могат да живеят хиляди американски войници със семействата си. Румънската държава ще инвестира почти 2,5 милиарда евро в проекта. Той има за цел да укрепи въздушната инфраструктура, включително нови писти, нова контролна кула, сигнална и радионавигационна система, полетен симулатор, но и хангари. Ще има административни и социални сгради, училища и детски градини, магазини, ресторанти, кино и дори болница.

В базата ще живеят 10 хиляди войници от НАТО, заедно със семействата си.

Решението за разширяване на базата идва в контекста на войната, която се води през последните две години на източната граница на Румъния.

"Това е гаранция, потвърждение на ангажиментите на партньорите от НАТО за укрепване на източния фланг. Базата ще стане най-важната структура на НАТО в близост до конфликта", коментира геополитическият експерт Дорин Попеску.

Американските сили използват базата от 1999 г., допълва БТА. В момента в нея са разположени елементи от 101-ва въздушнодесантна дивизия на Съединените щати, както и съюзнически бойни самолети, които помагат в мисиите на въздушната полиция.

Констанца се намира на 62 километра от пограничното българско черноморско село Дуранкулак.

На учебен полигон "Ново село" се проведе съвместна полева подготовка на формированията от Многонационалната бойна група на НАТО в България

На учебен полигон "Ново село" се проведе съвместната полева подготовка "Shaping Armour" с участието на формирования от България, Албания, Италия, Северна Македония и Черна гора, които са в състава на Многонационалната бойна група на НАТО в България, съобщиха от МО. Целите на подготовката бяха да се надгради оперативната съвместимост между формированията от бойната група, да се усвоят процедурите за управление на формированията, както и да се обменят опит, тактики, техники и процедури между участниците.

Освен формированията от състава на Многонационалната бойна група в подготовката участва и танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен.

Република България участва в Многонационалната бойна група с офицери в командването и щаба, както и с една механизирана рота от състава на 31-ви механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада на Сухопътните войски.

Дир.бг