Доналд Тръмп не е в състояние да внесе пълната гаранция в нюйоркски съд, че ще плати 454 млн. долара глоби по делото за финансови измами, свързано с империята му за недвижими имоти, след осъдителната присъда през февруари, признаха днес адвокатите му, предаде Франс прес.

В съдебен документ от 5000 страници, публикуван в интернет от Апелативния отдел на Върховния съд на щата Ню Йорк в Манхатън, защитата на бившия американски президент твърди, че внасянето на гаранция за такава сума е "практически невъзможно".

"Размерът на съдебното решение, включително лихвите, надхвърля 464 млн. долара (бел. на АФП: 355 млн. долара плюс 100 млн. долара лихви за Доналд Тръмп и плюс 8 млн. долара лихви за синовете му Доналд-младши и Ерик) и много малко застрахователни компании ще разгледат гаранция, близка до тази сума", казват адвокатите, които твърдят, че са се обърнали към около 30 застрахователни компании.

Това означава, че при липсата на пълна гаранция за глобата, жалбата, подадена от Доналд Тръмп през февруари пред друг съд, няма да има отлагателно действие: следователно бизнесменът и кандидат за президент ще трябва да плати цялата сума до 25 март или рискува част от имуществото му да бъде конфискувано от съда.

На 28 февруари апелативното отделение на Върховния съд на Ню Йорк отхвърли предложението за гаранция в размер на 100 млн. долара.

Бившият президент и двамата му пълнолетни синове обжалват също забраната да правят бизнес в щата Ню Йорк съответно за три и две години, посочва АФП.

Дир.бг