Новоизбраната вицепрезидентка на Тайван Сяо Биким, бивша посланичка във Вашингтон, е на посещение в Чехия след пътуване до Съединените щати, съобщи Министерството на външните работи на Тайван, цитирано от Ройтерс.

Сяо, която встъпва в длъжност заедно с новоизбрания президент Уилям Лай през май, е силно ненавиждана от Китай, който я нарича "твърд сепаратист за независимостта на Тайван" и неотдавна ѝ наложи санкции.

Китай претендира, че демократично управляваният Тайван е негова територия - твърдение, което правителството в Тайпе категорично отхвърля.

Говорителят на тайванското външно министерство Джеф Лиу заяви, че Сяо е на посещение в Чехия по покана на мозъчния тръст "Синопсис" и ще говори пред тях, а по-късно ще се срещне с други "приятели" в страната, за да обмени мнения преди встъпването ѝ в длъжност.

Председателят на чешкия Сенат Милош Вистричил, който посети Тайван през 2020 г., публикува днес в социалната мрежа "Екс" снимка, на която се среща и разговаря със Сяо.

В Пекин говорителят на китайското външно министерство Лин Цзян заяви, че чешкото правителство трябва "строго да ограничи определени (чешки) политици" и "да предприеме ефективни мерки за премахване на негативното влияние на този инцидент".

Тайван няма установени официални дипломатически отношения с никоя европейска държава, освен Ватикана, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това страните от Централна и Източна Европа проявиха особено желание да покажат подкрепа за Тайван - особено след нахлуването на Русия в Украйна - предизвиквайки гнева на Пекин относно подобни контакти и намалявайки международната дипломатическа изолация на Тайпе.

Миналата седмица Китай изрази недоволството си от пътуването на Сяо до САЩ, което Тайпе и Вашингтон определиха като частно посещение.

БТА