Естонската премиерка Кая Калас призова партньорите на страната ѝ в Европа и НАТО да изразходват повече пари за отбрана в отговор на войната на Русия срещу Украйна, предаде ДПА.

Естония инвестира над 3,2% от своя БВП в отбрана, заяви Калас в Берлин. Съюзническите страни трябва да правят същото или рискуват да провокират Русия със своята слабост, допълни тя.

"Ако си мислят, че могат да спечелят, те ще направят крачка. Ако разберат, че сме достатъчно силни, няма направят крачка към НАТО. Eто защо трябва да направим това колективно усилие наистина заедно", посочи естонската премиерка.  

Калас допълни, че е трудно да се обясни на хората от страни, които имат много по-добри съседи, отколкото има Естония, защо подобни разходи са нужни. Според нея хората наистина не чувстват, че това е необходимо в този момент. "Но ако почувстваш тази необходимост, вече ще бъде късно. Това е проблемът с отбраната", обясни Калас.

Тя отговори на въпрос относно призивите за прекратяване на войната в Украйна с думите: "В един свят, изпълнен с насилие, пацифизмът ще бъде самоубийство – казано съвсем просто".

Калас днес беше удостоена с наградата "Валтер Ратенау" за заслугите си за европейското разбирателство и за ясната си позиция по отношение на руската война в Украйна.

Призът се присъжда за изключителни постижения в областта на външната политика, като сред предишните ѝ носители са Ханс-Дитрих Геншер, бивш външен министър на Германия, бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън и бившата германска канцлерка Ангела Меркел.

Ратенау е външен министър на Ваймарската република след Първата световна война. Либералният еврейски политик е застрелян от десни екстремисти в берлинската гора Грюневалд на път за министерството на външните работи през 1922 година, припомня ДПА.

БТА