В училищата в Румъния да бъдат поставени камери за видеонаблюдение. Това се предлага с извънредна наредба за изменение на закона за образованието, която бе представена в понеделник за обществено обсъждане, съобщава агенция Аджерпрес. Предложението включва инсталиране на камери в класните стаи и в останалите училищни помещения.

Министърът на образованието Лиджия Дека заяви по време на дискусия на тема сигурността в училищата, че използването на камери за видеонаблюдение има за цел да гарантира безопасността на учениците. Министърката уточни, че достъп до записите ще имат само оторизирани институции и упълномощени лица в случай на сигнали или съмнения за насилие.

Според статистически данни, предоставени от румънската полиция за учебната 2022-2023 г., в цялата страна, във всички училища в Румъния, са регистрирани 3399 криминални престъпления. От тях 3056 са докладвани вътре в учебните заведения. В повечето случаи става дума за престъпления, свързани с нападение и друго насилие (2056 такива доклада), а 1756 са станали на територията на училище, съобщи на дискусията министърът на правосъдието Алина Горгиу, цитирана от Аджерпрес.

Министърът на образованието Лиджия Дека уточни, че записите "няма да се правят от когото и да било“ и няма да се използват при оценяването на учителите.

„Те имат за цел единствено да ни гарантират, че знаем какво се е случило, когато дете или учител съобщи за злоупотреба или насилие", каза министърката. Тя припомни, че предстои да бъде представен за обществено обсъждане и Национален план за борба с насилието в училищата.

БТА