Залесяване с граждани организира екипът на ДГС-Шумен на 2-ри април. Ден след това горските ще събират автомобилни гуми, които са изхвърлени на територията на ПП „Шуменско плато“, съобщиха от пресслужбата на Североизточното държавно предприятие /СИДП/.

През цялата седмица от разсадника на стопанството ще бъдат предоставяни фиданки на различни организации. Те ще бъдат залесени както в рамките на града, така и на подстъпите към платото.

Всички прояви са свързани със Седмицата на гората, която тази година отбелязваме от 1 до 7 април под мотото „Гората е живот и... обща отговорност!“.

Залесяване на площ от 97 декара ще бъде извършено в ДГС-Нови пазар през Седмицата на гората. Участъкът се намира в землището на село Кюлевча, община Каспичан. Едновременно с това ще се проведе и съвещание по стопанисване. През цялата седмица горските педагози на стопанството ще проведат уроци с деца от ДГ „Китка“, ДГ „Зорница“, ДГ „Пролет“ и ДГ „Калина Малина“.

В началото на празничната седмица експерти от ДГС-Преслав ще проведат с деца урок по залесяване, като едновременно с това стопанството ще отвори врати за всички, които се интересуват от професията на лесовъда. Ще бъде извършено и почистване на сметищата в района на село Кочово  и чешмите: „Авджия“, „Студени кладенци“ и чешмата в отдел 166 а.

Със Зелено училище за всички деца от община Венец ще стартира Седмицата на гората в ДЛС-Паламара. По време на занятието учениците ще разберат защо е важно да пазим гората чиста и какво правят горските, за да съхранят зеленото богатство на страната ни. След урока, всички участници, както и служители на община Венец, ще се включат в почистване на горските територии в близост до населеното място. Ден по-късно в стопанството ще гостуват ветерани, които дълги години са работили в Паламара. След пролетната ваканция горските педагози на СИДП и служители на стопанството ще организират уроци с всички деца от 1 до 4 клас в общините Венец, Хитрино и Каолиново, добавиха от СИДП.

ШУМ.БГ