Безпрецедентна ситуация в Сенегал. В самия край на кандидатпрезидентската си кампания новоизбраният президент Басиру Диомайе Файе се качи на трибуната, като държеше за ръце двете си съпруги - Мари и Абса, предадоха Франс прес и БТА.

Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, кандидатът на опозицията реши да покаже открито, че има повече от една брачна партньорка преди триумфалната му победа на първия тур на изборите с 54,28 процента от гласовете. Полигамията (многобрачие) е традиционна и религиозна практика, здраво вкоренена в сенегалската култура, отбелязва АФП. Досега обаче не е имало две първи дами.

Мари Кхоне, първата му съпруга, за която е женен от 15 години и от която има четири деца, е от неговото село. За втората си съпруга, Абса, Файе се жени преди малко повече от година.

Полигамията отдавна е спорен въпрос в Сенегал, където има преобладаващо мюсюлманско население, но публичната поява на Файе, заобиколен от двете си съпруги, отново постави темата в центъра на дебата в медиите, социалните мрежи и сред обикновените хора, предизвиквайки разнопосочни реакции.

Известната социоложка Фату Соу Сар написа в социалната мрежа "Екс", че "полигамията, моногамията и полиандрията са брачни модели, определени от историята на всеки народ", преди бързо да публикува друго съобщение в същата социална мрежа: "Най-дълбоката ми мисъл е, че Западът няма легитимност да съди нашите култури".

Много жени в Сенегал обаче са против тази практика, която смятат за лицемерна и несправедлива спрямо тях. Комисията на ООН за правата на човека постанови в доклад, публикуван през 2022 г., че полигамията дискриминира жените и трябва да бъде изкоренена, посочва АФП.

Една от водещите фигури в литературния живот на Сенегал, Мариама Ба, е била остър критик на полигамията още в известния си роман "Едно толкова дълго писмо", публикуван през 1979 г.

В него тя описва болката и самотата на омъжена жена след втория брак на съпруга ѝ с много по-млада жена, и как е принудена да приеме този съюз - трудна ситуация, която преживяват много сенегалски жени.

Според бившата министърка на културата и преподавателка по история Пенда Мбоу, новата ситуация в президентския дворец "е напълно безпрецедентна. Досега е имало само една първа дама. Това означава, че целият протокол трябва да бъде преразгледан".

Полигамията е широко разпространена особено в селските райони Сенегал и е възприета от много сенегалци, които обикновено я приемат като начин за разширяване на семейството си. Мюсюлманската религия също така позволява на един мъж да има до четири съпруги, ако разполага със средства за това.

В такива случаи ислямът предвижда редуване на различните съпруги в изпълнението на съпружеските им задължения на равни интервали, които може да варират от два до три дни, отбелязва АФП.

Дир.бг