Самоделни взривни устройства, множество пиротехнически изделия и ракети са били намерени днес сутринта при извършване на щателни проверки на спортните съоръжения на Националния стадион "Васил Левски" броени часове преди мача Левски - ЦСКА. Това съобщи на извънреден брифинг Иван Георгиев, началник сектор "Масови мероприятия" в МВР, цитиран от БТА.

Георгиев съобщи, че откритите самоделни взривни устройства са били с прикачени дистанционни устройства към тях и тепърва се проверяват камерите на стадиона, за да бъдат открити хората, които са ги поставили. По думите му най-вероятно става въпрос за т.нар. димки.

Доста са мощни, могат да нанесат сериозни щети на хора, както и материални, коментира Георгиев.

Георгиев посочи, че са установили при проверка, че пет от камерите от системата за видеонаблюдение на Националния стадион не работят. Ще отнеме технологично време, за да се провери виждат ли се лицата и кога се е осъществило това внасяне на пиротехника.

Георгиев коментира, че не е изключва да има още скрити пиротехнически изделия. Част от намереното количество пиротехника е открито в ролетни щори.

"Имаше сложени на около 7 метра от земята, както и укрити в ролетни щори. Добре бяха скрити, пропорционално в цялото спортно съоръжение. Можеше да бъдат използвани за провокации или хореография. Цяло едно полувреме може да се изстрелват без да спират, толкова голямо количество са", обясни той.

Георгиев коментира, че са изумени от иновативността при скриването на пиротехниката и от нейното количество. По думите му само една от ракетите е с 380 изстрела, а откритото количество било достатъчно, за да може през цялото полувреме на мача да има заря. Рисковете от такива пиротехнически изделия по време на футболното мероприятие са много и са както физически, така и свързани с последващи материални щети.

Иван Георгиев определи случващото се като провокация и неспазване на дадената дума от фен клубовете на двете агитки.

Относно евентуална промяна на пропускателния режим Георгиев каза, че начинът на пропускане на гражданите до мероприятието винаги е бил стриктен. Винаги е бил с поне два часа преди началото на самото мероприятие, добави той.

По думите му не е изключено да има още скрита пиротехника на спортното съоръжение, която в някакъв момент да бъде използвана с цел провокация, коментира той.

Георгиев посочи, че въпреки, че на проведеното инструктивно съвещание - работна среща в столичната дирекция на МВР миналата седмица, на която присъстваха представители и на двата клуба, както и привърженици на двата фен клуба, бе казано да се избегне внасянето на пиротехнически изделия, с които да се провокира напрежение по време на спортното мероприятие, се оказва, че това не е така.

В Борисовата градина полицейското присъствие е засилено, има конна полиция. Футболни фенове се събират в района, чуват се гърмежи от пиротехнически изделия.

dir.bg