Отборът на “Шумен” за втора поредна година и общо за пети път стана носител на купата на България по хандбал при мъжете.

В спор за трофея “Шумен” победи “Локомотив” Горна Оряховица с 29:19. (12:7). Срещата се игра във Велико Търново.

Шуменци започнаха много силно мача, с бърза игра в нападение и отлична защита и поведоха с 4:1, като в първите минути хандбалистите на “Локомотив” не успяха да спрат Бранимир балчев, който до 4-тата минута наниза 3 гола.

След устремното начало шуменци намалиха темпото и поддържаха аванс от три, четири гола през по-голямата част на полувремето. Много силни изяви на вратата на “Шумен” имаха отново Емилиян Стефанов и Иван Кисьов. В края на първата част при 10:5 и двата отбора направиха много грешки и не можаха  да вкарат гол повече от шест минути. В 24-ата минута капитанът на “Шумен” Йордан Михайлов отбеляза за 11:5, а в последната минута отново той оформи резултатът на полувремето – 12:7.

Второто полувреме започна с размяна на голове, като “Локомотив” успя да намали разликата до 4 гола. Но това бе всичко, което можаха да направят момчетата от Горна Оряховица. При 14:10 “Шумен” вкара три безответни гола и поведе със 17:10. Разликата от 7 гола “”Шумен” увеличи до 10 в края на мача и заслужено вдигна поредния си трофей.

Две от индивидуалните награди на турнира взеха състезатели на “Шумен”. Най-добър защитник е Николай Николов, а Йордан Михайлов бе определен за най-полезен играч.

Приза за най-добър вратар спечели Георги Маринов от “Локомотив”. Голмайстор с 18 попадения е Преслав Станчев от “Осъм”.

„Много силен мач, един от най-добрите, който направихме от началото на сезона. Радвам се, че дойде в много важен момент. Бяхме концентрирани от първата до последната минута. Излязохме с ясна цел да изиграем един много корав мач в защита и това, което се случи оттам натататък – а именно натрупаната разлика, е в резултат на брилянтна защита. Всички силно желаехме победата и я постигнахме!”, изрази радостта си от триумфа развълнуваният треньор на шампионите Никола Карастоянов, цитиран от пресслужбата на ХК "Шумен 61".

„Едната купа вече е спечелена, но няма да имаме много време за радост. Трябва отново да се мобилизираме, защото още следващата седмица започва полуфиналният плейоф за титлата в първенството. Нямаме много време за празненства и за отпускане. Акцентирам - много съм доволен от финалния мач. И вратарите направиха приличен мач, но в защита бяхме безапелационни. Мач с мач не си прилича. Отстрани може да изглежда, че сме били лесно, но не е така. В никакъв случай няма да допуснем отпускане и подценяване! Нямаме време, предстои ни защита на титлата", каза още наставникът на шуменци.

ШУМ.БГ