Протестът пред Министерството на вътрешните работи (МВР), организиран от сдружение "Боец", срещу оставането на министър Калин Стоянов и в служебния кабинет приключи без напрежение тази вечер. Той продължи близо два часа, като пред входа на МВР имаше засилено полицейско присъствие, а ул. "6-ти септември" бе блокирана.

Докато течеше протестът полицаи еи служителите в министерството се събраха в градинката до храм "Свети Седмочисленици" в защита на вътрешния министър.

Протестът на "Боец" беше под надслов "Оставка на Калин Стоянов за честни избори!". По време на демонстрацията лидерът на "Боец" Георги Георгиев хвърли яйца по сградата на МВР. По думите му Стоянов не може да организира честни избори и е обвързан с конкретни политически партии.

Според "Боец" Стоянов е отговорен за купуването на гласове по време на местните избори, за полицейското насилие и незаконните арести на граждани, за схемите с "Нотариуса", по които мълчи.

Събралите се на демонстрацията скандираха "Оставка на Калин Стоянов", защото, според тях, той не си е свършил работата.

Самият Калин Стоянов мина покрай протеста, но обяви, че е дошъл, за да благодари на полицаите и синдикатите от министерството, които са му гласували доверие.

Това предизвика гневната реакция на "БОЕЦ".

"Казахме, че като има промяна, няма да има политици, които да не говорят с гражданите. Какъв е този министър Стоянов, който не може да слезе да говори с гражданите? Този човек или е глупав, защото трябваше да си тръгне по-рано, или наистина ни провокира, като ни обръща гръб", заяви Методи Лалов пред протестиращите.

На около 100 м от протеста, в градинката на църквата "Св. Седмочисленици" имаше мълчаливо присъствие от полицаи и цивилни, които ръкопляскаха на Стоянов, въпреки виковете "Оставка" и "Иди си, мутро".

"Докато съм министър няма да позволя никой да ми нарежда кой, къде и на какъв пост да бъде поставен", заяви още вътрешният министър пред събралите се служители от различни структури на министeрството.

Той отказа да отговаря на журналистически въпроси за обвиненията към него от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България", не поиска да коментира и изтеклите снимки в някои медии, на които са Коцев и задържаните баща и син Марин и Стефан Димитрови.

Междувременно ръководителят на "Боец" Георги Георгиев заяви, че ако Калин Стоянов не подаде оставка - "в сряда, в 18:30 сме пред президентството, защото той подписа указа. Тогава протестът ще е "оставка на Главчев и Калин Стоянов и импийчмънт на Радев, и ще продължим", обяви Георгиев.

Тази вечер изтича крайният срок, в който служебният кандидат за премиер Димитър Главчев, може да направи промени проектосъстава на служебния кабинет.

 В петък миналата седмица кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев предложи проект на структура и състав на Министерски съвет, като за министър на вътрешните работи беше номиниран Калин Стоянов.

По-късно в същия ден главният секретар на МВР Живко Коцев оттегли подадената си оставка. На брифинг в Министерския съвет, заедно с премиера в оставка Николай Денков, главният секретар обяви, че молбата му за напускане е била "провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск", а Денков каза, че натискът е бил от страна на вътрешния министър и високопоставени лица в прокуратурата.

По-рано днес премиерът в оставка сезира прокурор Даниела Талева за този случай.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента утре сутрин с единствена точна от дневния ред - полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев.

Дир.бг