Полицията в германския град Солинген задържа 39-годишен мъж, заподозрян, че е участвал в палежа на жилищната сграда, в която изгуби живота си българско семейство с две малки деца.

28-годишният Кънчо Жилов, съпругата му Катя и двете им момиченца - 3-годишната Галиа и 6-месечната Емили са обитавали апартамент под наем на таванския етаж. Когато пламъците избухнали - около 3 часа на 25 март, пътят им надолу бил отрязан, тъй като първо изгорели стълбите, които са били дървени. След потушаването на пожара местните власти съобщиха, че има следи от умишлен палеж, а огънят е тръгнал от избените помещения на стогодишната сграда.

Задържаният е арестуван за друго брутално нападение в понеделник. Тогава той нападнал в жилищен блок семейство с мачете и успял да рани тежко 44-годишен мъж. Пострадалият е в болница, почти скалпиран. Полицията успяла бързо да намери и арестува нападателят, предаде БНР.

Все още не е ясно как са свързани двете престъпления. Единственият факт изглежда е, че 39-годишният мъж е заподозрян и по двата случая, като сградите се намират на по-малко от километър една от друга. Едно от предположенията е, че мъжът с мачетето е бил подложен на идентификационни тестове след ареста му в понеделник и че е имало съвпадение (пръстови отпечатъци, ДНК) с престъплението при палежа.

При пожара на 25 март има и 20 тежко ранени. Друго българско семейство - родители с дете, скочили от третия етаж и все още са в болница, но вече без опасност за живота. В сряда полицията планира да обяви повече подробности за случаите и евентуалния заподозрян; пресконференцията е насрочена за 12 ч. на обяд във Вупертал.

През сълзи близките на Кънчо и Катя разказват, че младото семейство е било обречено. Първите пожарни, дошли да гасят, били без вишки, предаде БНТ.

"Комшията срещу тях, аз вика чувах писъците на снаха ти 7 минути, 7 минути са ми тука в главата, след 7 минути всичко свърши. Дошла пожарната с вишката, когато е било вече всичко свършило. Аз подчертавам, че те също носят отговорност за това нещо", каза бащата на 28-годишния Кънчо - Емил Жилов.

Семейството смята, че пожарът може да има връзка със собственика на сградата. Те чули, че бивш наемател, който му дължал голяма сума, се заканил, че ще го запали.

"Собственикът има вина за всичко случило се, защото той трябваше да се обади в полицията и да каже, че има заплаха", категоричен е Емил Жилов.

Телата на четиримата загинали вече са транспортирани в България, за да бъдат погребани в родното село Костиево до Пловдив.

Дир.бг