Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави разходите по заемите на рекордно високо равнище на днешното си заседание, но сигнализира, че може скоро да намали лихвите, като инвеститорите се питат дали Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще последва примера на франкфуртската институция, предаде Ройтерс.

ЕЦБ запазва лихвите без промяна от септември, но сега намекна, че може да пристъпи към понижение, като ръководните органи очакват допълнително подобрение при показателите за работните заплати в добавка към благоприятните данни за инфлацията. 

Банката обяви, че текущата информация потвърждава в голяма степен предишната оценка за инфлацията, като растежът на заплатите се е смекчил, а фирмите поемат по-голямата част от разходите за заплати посредством маржовете си на печалба. 

Въпреки това вътрешният ценови натиск е силен и поддържа инфлацията в сектора на услугите на високо равнище, според комюнике на ЕЦБ. 

Най-голямото усложнение може да настъпи, ако УФР забави смекчаването на паричната си политика след по-сериозните от очакваното данни за инфлацията. Най-голямата банка в света обикновено задава тона за глобалните финансови пазари. 

Но дори това само би забавило, а не би спряло ЕЦБ, имайки предвид огромната разлика в икономическите показатели на САЩ и 20-членната еврозона, отбелязва Ройтерс. 

БТА