В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. Тези плодове имат няколко основни разлики, които ги правят трудни за объркване.

Може би си мислите, че лаймът е неузрял лимон. Това обаче изобщо не е вярно. Единственото общо между тях е подвид цитрусови плодове.

Лимонът расте по дърветата в Китай, Индия и тропическите острови на Тихия океан. Що се отнася до вар, той расте на храсти, въпреки че има сорт, чиито плодове са на дървета. Лаймът произхожда от полуостров Малака в Югоизточна Азия.

Лаймовете обикновено са по-малки от лимоните, нямат стърчащи краища и са по-гладки.

Лимонът може да бъде зелен или жълт, но лаймът може да бъде само зелен. Също така зрелият лимон ще има много по-дебела кора от лайма.

Плодовете на лимона имат жълто-зелена плът, докато плодовете на лайм имат зелена плът. Лаймът обикновено е кисел и има горчив вкус.

Лаймът може да дава плодове през цялата година, докато лимонът може да дава плодове само веднъж през годината. Освен витамин С, лаймът съдържа още витамин М и фолиева киселина.

Лаймът може да се съхранява максимум няколко седмици, а лимонът - 4-5 седмици.

Дарик