В Индия започнаха най-дългите и най-многолюдните избори в света. От вчера до 1 юни ще бъдат избрани 543 членове на 18-тата Лок Сабха, долната камара на парламента. В изборите в Индия участват около 969 милиона имащи право на глас. Най-мащабните избори ще се проведат на седем етапа, а резултатите ще бъдат обявени на 4 юни. Действащият министър-председател Нарендра Моди се бори за трети мандат, поради което структурата на най-голямата демокрация в света изглежда противоречива, пише британският в. "Гардиън".

Индия се движи в сложна политическа среда, а икономическите ѝ постижения и технологичният ѝ напредък привличат вниманието на света. От изследването на космоса до ядрената енергетика - за повечето наблюдатели Индия излъчва чувство на обещание.

Нейният ядрен потенциал е крайъгълен камък на стратегическата ѝ позиция и се разглежда като възпиращо средство в една нестабилна геополитическа среда. Стъпките на Индия в Космоса, която миналата година успешно изстреля лунната мисия "Чандраян-3", подчертават нейните възможности в областта на научните и инженерните постижения.

Икономическата траектория на страната демонстрира забележителна трансформация, задвижвана от динамична предприемаческа екосистема и разрастващи се технологични иновации. Според Forbes в Индия живеят 200 милиардери, в сравнение със 169 през миналата година, чието общо богатство възлиза на 954 млрд. долара (766 млрд. паунда). Този рязък ръст на богатството подчертава, че Индия е икономическа сила, която привлича инвестиции от цял свят.

Това обаче е страна, която има жив опит с дългогодишните болести и остатъци от колониализма. Под фалшивата обвивка на прогреса и икономическите успехи се крият дълбоко вкоренени неравенства и удивително устойчива и широко разпространена бедност, пише "Гардиън".

Освен това страната е белязана от анахронична кастова система, неравенство между половете и насилие срещу жените. Корупцията също отдавна е сериозна пречка за икономическото, политическото и социалното благосъстояние на Индия.

Как обаче трябва да се оценява цялостният напредък на една държава? Трябва ли той да се основава само на нейната ядрена енергия, на постиженията в космическите изследвания или на това колко нови милиардери се раждат?

Изглежда, че проблемът на глобалния юг е, че лидерите са по-ентусиазирани да харчат средствата на данъкоплатците за скъпи суетни проекти, отколкото да се занимават с решаването на основни въпроси, свързани с инфраструктурата, здравеопазването и образованието, за да повишат стандарта на живот на всички свои граждани.

Неотложните предизвикателства, свързани с намаляването на бедността и социалното развитие, продължават да съществуват, тъй като милиони индийци остават в капана на бедността, с ограничен достъп до образование, здравеопазване и възможности за заетост.

Освен това широко разпространената корупция оказва огромно влияние върху икономическото развитие на Индия, като според проучвания корупцията струва на икономиката милиарди долари годишно. В миналогодишния доклад на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност корупцията е посочена като един от най-проблемните фактори за правене на бизнес в Индия, който възпрепятства инвестициите, задушава иновациите и нарушава пазарната динамика.

Корупцията задълбочава неравенството в доходите, като засяга непропорционално маргинализираните общности и затвърждава бедността. Тя допълнително подкопава предоставянето на основни услуги, лишавайки милиони граждани от основни права.

Тази системна корупция не само подкопава общественото доверие в институциите, но и задълбочава пропастта между малцината привилегировани и мнозина маргинализирани, пише още британското издание.

По всичко личи, че настоящата изборна надпревара в Индия поразително прилича на тази през 2019 г., пише френският в. "Монд". Тя е със същите кандидати - напускащият поста си министър-председател Нарендра Моди се изправя срещу лидера на Конгресната партия Рахул Ганди - и със същите теми, като опозицията осъжда икономическата и социалната политика на правителството, докато управляващата партия, Индийската народна партия, продължава да се опира на фигурата на своя лидер (нейния коз), както и на стария рефрен за индуисткия национализъм.

dir.bg