Има ли опасност от епидемия на коклюш, след като в края на тази седмица две бебета починаха при доказана диагноза магарешка кашлица? На този въпрос отговаря пред Нова тв директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков.

"Коклюшът е ваксинационно преодолимо заболяване - така може да се спре. Това трябва да е водещият акцент. За голямо съжаление, при нас има диагностицирани две деца с коклюш. Едното постъпи в болницата на 8 април, лекарите се ориентираха бързо и в момента, в който теста излезе положителен, детето беше пренасочено към Инфекциозна болница. Второто дете постъпи при нас в много тежко състояние", заяви д-р Благомир Здравков.

Лекарят допълни, че за съжаление, поради тежкото състояние, в което е постъпило детето и усложненията, то е починало. "То пристигна с белези на сепсис и полиорганна недостатъчност", обясни той.

Според д-р Благомир Здравков кашлицата при бебета, които още не са навършили два месеца, е доста тревожен и алармиращ симптом. "При по-големите деца коклюшът протича с много тежки симптоми на кашлица. До такава степен, че понякога децата получават кръвоизливи в очите от напъване", допълни лекарят.

24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш. "Заболяването може да има и здраво заразоносителство. Тоест един ваксиниран човек да има тази бактерия, но да няма симптоми и да предаде заболяването на друг", каза лекарят.

Днес.бг