Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи имуществена санкция в размер на 604 064 лв. на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД за неразрешено използване (търговия) с вътрешна информация. Решението си КЕВР е взела на закрито заседание, проведено на 16 април, съобщи на интернет страницата си енергийният регулатор.

Дружеството е санкционирано заради сключени сделки на 31 октомври 2021 г. и на 1 ноември 2021 г. в нарушение на забраната, установена в Регламент на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT). Това е първата санкция, наложена от регулатора, за нарушение на този регламента (на член 3 от него).

Това е четвъртото решение на енергийния регулатор за налагане на имуществени санкции на енергийни дружества за злоупотреби на пазара на едро с енергия, представляващи нарушение на европейския регламент. КЕВР припомня, че на 25 ноември 2022 г. санкционира НЕК ЕАД и още пет дружества, като им наложи имуществени санкции с общ размер 1 258 419 лв. С друго решение от 23 март 2023 г. КЕВР наложи имуществена санкция от 165 238 лв. на "Енерджи Съплай" ЕООД за извършена забранена манипулация на пазара, чрез разслояване на нареждания (layering) и издаване лъжливи поръчки (spoofing). Третото решение на Комисията за налагане на санкции по регламента REMIT (член 5) е прието на 14 ноември 2023 г. С него две дружества - "Мост Енерджи" АД и "Кумер" ООД бяха санкционирани с общо 2 114 052 лв. за извършена пазарна манипулация чрез изпращане на подвеждащи сигнали и/или определяне на цени на изкуствено равнище.

Комисията изтъква, че работи и по други образувани производства за установяване на евентуални нарушения на забраната за манипулация на пазара на едро на енергия и/или търговия с вътрешна информация. "Целта на КЕВР е ефективно да възпрепятства злоупотреби от пазарни участници, които извършват манипулативни сделки на организираните пазари за търговия с енергийни продукти на едро и/или извличат неправомерни печалби. По този начин регулаторът гарантира правилното функциониране и прозрачност на свободния пазар на едро с енергия, както и формирането на справедливи пазарни цени на електрическа енергия и природен газ", се казва в заключение на съобщението.

Дир.бг