Тежки наводнения обхванаха обширни райони в Източна Африка, като проливните дъждове продължават. Една от най-бедните държави в света - Бурунди - призова за международна помощ за справяне с последиците от бедствието, предаде Асошиейтед прес.

Езерото Танганайка преля и наводни икономическата столица на Бурунди - пристанищния град Бужумбура. Наводненията парализираха до голяма степен живота в района, както и в други части на страната. Преливането на река Каньоша нанесе щети на къщи и друго имущество в Бужумбура. Някои от жителите на града не могат да се върнат в домовете си или да ги напуснат.

Буруди разчита в значителна степен на дарителска подкрепа за изпълнението на правителствените програми.

"С това изявление се обръщаме към партньорите ни за развитие с молба да обединят усилията си с държавата Бурунди, за да помогнат на всички хора, засегнати от тези бедствия", заяви миналата седмица министърът на вътрешните работи Мартин Нитеретсе. "Нуждаем се от тази подкрепа", добави той. Нитеретсе говори в град Бужумбура заедно с Виолет Кенияна Какьомия, координатор на ООН в Бурунди.

Между септември миналата и 7 април тази година наводненията са засегнали над 203 940 души, разрушени са били 19 250 къщи и 209 училищни класни стаи. Броят на вътрешно разселените лица вследствие на наводненията е нараснал с 25%, достигайки 98 000 души, заяви Какьомия.

Според Световната банка Бурунди е една от най-бедните страни в света, като 80 процента от 13-те милиона души население работят в сектора на селското стопанство. Експерти по климата твърдят, че наводненията в Бурунди, както и на други места в региона са част от екстремни условия, свързани с метеорологичното явление Ел Ниньо, отбелязва АП.

Междувременно в Кения 35 души са загинали от средата на март досега в резултат на наводненията, които са засегнали над 100 000 души, сочат данни на Червения кръст, цитирани от ООН.

Съобщава се за наводнения в жилищни райони в столицата Найроби, където късно снощи реките са излязли извън речните корита.

Кенийската правителствена агенция, отговаряща за пътищата, предупреди жителите на Найроби да избягват наводнените магистрали, включително тази към крайбрежния град Момбаса. Живеещите край река Найроби са призовани да се преместят на по-високи места.

Наводнения и кални свлачища засегнаха и Западна Кения. Метеорологичната служба на страната прогнозира, че валежите ще достигнат връхната си точка тази седмица, отбелязва АП.

БТА