Полският министър-председател Доналд Туск празнува победа на местните избори в страната, след като редица кандидат-кметове, подкрепени от партията му, спечелиха в ключови градове, предаде Асошиейтед прес.

Туск обяви победа на втория тур на местните избори късно снощи, след като подкрепените от партията му „Гражданска коалиция“ кандидат-кметове спечелиха в множество градове, включително в Краков, Познан, Вроцлав и Жешов. Победата поставя проевропейската центристка партия на Туск в благоприятня позиция за изборите за Европейски парламент на 9 юни.

„Мисля, че спечелихме втория тур. Няма да спрем!“ – написа Туск в социалната платформа "Екс".

Избори за кмет се състояха в общо 748 градове, където нито един кандидат не събра нужните над 50% от гласовете на първия тур на 7 април. Кандидатите на партията на Туск спечелиха също в градове, в които не са били на власт от много години.

Местните избори се разглеждат като тест за новото проевропейско правителство на Туск. Победата в ключови градове би трябвало да помогне за съвместната работа по проекти за развитие и усвояване на средства от ЕС.

На първи тур дясната партия „Право и справедливост“, главният опонент на партията на Туск, взе превес в местните парламенти, печелейки 34,3% от вота, а „Гражданска коалиция“ – 30,6%.

Либералната партия на Туск традиционно получава силна подкрепа в градовете, а „Право и справедливост“ има твърд електорат в консервативните селски райони, най-вече в Източна Полша.

БТА